UmamiPedia: Χορτοφαγικές


Η χορτοφαγία είναι ο τρόπος διατροφής, που αποκλείει το κρέας των ζώων, τόσο των ζώων εκτροφής (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) όσο και των άγριων ζώων (κυνήγι), τα ψάρια, τα οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακό, κλπ), τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, στρείδια, αχινούς, καβούρια, κλπ), τα κεφαλόποδα (χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι, κλπ). Ορισμένοι αποκλείουν από την διατροφη τους την πυτιά (ως υποπροϊόν της σφαγής των ζώων) και το μέλι (ως προϊόν εκμετάλευσης ζώων). Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λαχανικά, χόρτα, δημητριακά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, και ή όχι, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κλπ) και μέλι.

Ανάμεσα στους χορτοφάγους, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρές:
Οι ωο-χορτοφάγοι, καταναλώνουν αυγά αλλά όχι γαλακτοκομικά.
Οι ωο-λακτο-χορτοφάγοι, καταναλώνουν και αυγά και γαλακτοκομικά
Οι vegan που αποκλείουν κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης και δεν τρώνε ούτε μέλι.

Μια πιο ελαστική χορτοφαγική διατροφή είναι αυτή που ακολουθούν οι Semi-vegetarian. Αποφεύγουν το κρέας, αλλά καταναλώνουν ψάρια. Ή, αποφεύγουν το κόκκινο κρέας αλλά καταναλώνουν πουλερικά και ψάρια. Πάντως η διεθνής Χορτοφαγική κοινότητα Vegetarian Society, δεν αναγνωρίζει αυτές τις πρακτικές ως χορτοφαγικές. Α.Τζ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ