UmamiPedia: Sangiovese


Η περισσότερο καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία της Ιταλίας. Με εξαιρετικές δυνατότητες, είναι ταυτισμένη ποιοτικά με την Τοσκάνη και-ανάλογα με τους κλώνους-με σπουδαίους τύπους κρασιών (Chianti, Brunello di Montalcino). Πρέπει να υπήρχε από την εποχή των Ετρούσκων αλλά η πρώτη αναφορά γίνεται το 1722. Το Sangiovese είναι ποικιλία αργής ωρίμανσης, του ταιριάζουν τα θερμά και ξηρά κλίματα και ο τρύγος του γίνεται σχετικά αργά το φθινόπωρο. Το κρασί είναι πάντα στιβαρό και σφιχτοδεμένο, με αρώματα λουλουδιών-φρούτων και μπαχαρικών-συχνά πίσσας, διαθέτοντας και χαρακτηριστική οξύτητα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται περιορισμένα, με χαρακτηριστικά σημεία την Κρήτη και την Κεντρική Ελλάδα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ