UmamiPedia: Μασκαρπόνε


Μαλακό φρέσκο λευκό, κρεμώδες τυρί, που παράγεται στην Ιταλία, στις περιοχές της Λομβαρδίας (Lodi, Milano) και της Καμπανίας (Battipaglia-Salerno). Το μασκαρπόνε είναι ένα πολύ παλιό τυρί. Δημιουργήθηκε πολύ πριν εφευρεθούν τα ψυγεία, από την ανάγκη να αξιοποιηθεί το πλεόνασμα της κρέμας του αγελαδινού, αλλά και του βουβαλίσιου γάλακτος. Το χρώμα του είναι λευκό, τα αρώματα του γαλακτώδη, η υφή του είναι πλούσια, κρεμώδης, απαλή πολύ συνεκτική, αλλά και εύπλαστη, η γεύση του βουτυράτη, γλυκιά, με μια χαρακτηριστική, ευχάριστη οξύτητα στην επίγευση. Το αγελαδινό μασκαρπόνε συνήθως καταναλώνεται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα η πλούσια κρεμώδης γεύση του. Είναι το κυρίαρχο υλικό του τιραμισού και απαντάται και σε άλλα, κρεμώδη γλυκίσματα, σε μους και παγωτά. Είναι απαραίτητο στις ταλιατέλες Alfredo και σε διάφορα πιάτα όπου χρησιμοποιείται για να δέσει μεταξύ τους τα υπόλοιπα υλικά, αν και μερικές φορές χρειάζεται να του προσθέσουν και επιπλέον κρέμα γάλακτος ή μαρέγκα για να γίνει πιο «αφράτο». Όσο για το μασκαρπόνε από βουβαλίσιο γάλα επειδή είναι πιο έντονο αρωματικά χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ