UmamiPedia: Κατσίκι


Κόκκινο κρέας δημοφιλές στις μεσογειακές χώρες και στα Βαλκάνια, με κύριο προσόν του την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με το αρνί. Το κρέας του έχει διαβαθμίσεις ( πιο νόστιμο – πιο τρυφερό ) ανάλογα με την ηλικία του. Γενικά πιο νόστιμο θεωρείται το ερίφιο (κατσικάκι) που σφάζεται σε ηλικία μέχρι 7 μηνών. Ακολουθεί το βετούλι (7-12 μηνών) και τέλος η γίδα που έχει ηλικία ενός έτους. Τα ντόπια κατσίκια που προέρχονται από ορεινές περιοχές ή που βόσκουν κοντά στη θάλασσα, λόγω της ποικιλίας της διατροφής που τους προσφέρει η ελληνική φύση, έχουν πιο νόστιμο κρέας από τα υπόλοιπα. Όσον αφορά στην ασφάλεια, τα αμνοερίφια στην Ευρώπη ζουν πάντα οργανωμένα σε στάβλους ή φάρμες, οπότε τα κοπάδια είναι κυρίως έγκλειστα, δηλαδή δεν απολαμβάνουν την ποικιλία της βοσκής των ελληνικών. Στην Ελλάδα, δεν έχουμε οργανωμένους στάβλους (η συντριπτική πλειοψηφία από τα περίπου 7.800.000 κατσίκια στην Ελλάδα είναι ελεύθερης βοσκής) επομένως δεν χρησιμοποιούνται ζωοτροφές, κι αυτό, εκτός από τη γεύση παίζει σημαντικό ρόλο και στην ασφάλεια. Αν και το κρέας του δεν εκτιμάται καθόλου στην Κεντρική και βόρεια Ευρώπη (με εξαίρεση τους Σκοτσέζους), εμείς, μαζί με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, το απολαμβάνουμε ιδιαίτερα. Ψητό στο φούρνο με πατάτες ή γεμιστό με ρύζι και αρωματικά χόρτα, στη σούβλα (πιο σπάνια), φρικασέ, κοκκινιστό. Η βραστή γίδα αλλά και η κοκκινιστή (το κρέας της γίνεται πολύ μαλακό αν βράσει για ώρα σε χαμηλή φωτιά) είναι σημαντικά πιάτα σε ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου και σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη.

Διατροφική αξία: 110 θερμίδες/ 100 γρ. (175 θερμίδες το αρνί). Περιέχει μόλις 3 γρ. λίπους/ 100 γρ., ενώ από αυτά μόλις τα 0,9 γρ. είναι κορεσμένο λίπος. Όσον αφορά στη χοληστερίνη το κατσίκι περιέχει 75 μικρογραμμ., ενώ το αρνί 114 μικρογραμμ. Αν και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου από το αρνί, περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες καλίου, πράγμα που το κάνει πιο υγιεινό.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ