UmamiPedia: Κεφαλογραβιέρα


Σκληρό παραδοσιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, μερικές φορές με την πρόσμειξη κατσικίσιου. Η κεφαλογραβιέρα παράγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Φρέσκο το τυρί αυτό είναι ελαφρά μαλακό, αλλά καθώς ωριμάζει (στους 3 περίπου μήνες) σκληραίνει. Το χρώμα του είναι ζαχαρί, σχεδόν λευκό με διάσπαρτες, μικρές τρυπούλες. Η κεφαλογραβιέρα είναι πιο αλμυρή από αρκετές γραβιέρες κι η γεύση της παραπέμπει σε ξηρούς καρπούς και σε βούτυρο. Η υφή της όσο και η γεύση της μας επιτρέπουν να την κατατάξουμε κάπου ανάμεσα στη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, καθώς παράγεται με τον ίδιο τρόπο και συνεπώς καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Καταρχήν ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά και στην κουζίνα, σε πίτες και σε ζυμαρικά, σαγανάκι και όπου αλλού η συνταγή ζητάει ένα πικάντικο, σκληρό τυρί. Όσον αφορά στην αρμονία της με το κρασί, ως πιο αλμυρή αποζητά τη συντροφιά λευκών ξηρών, με αρκετή οξύτητα ή μπορεί να σταθεί και δίπλα σε λευκά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο). Αν επιμένετε σε κόκκινα συνδυάστε τη με τα πιο όξινα ή στιβαρά από ποικιλίες όπως το καμπερνέ ή το ξινόμαυρο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ