UmamiPedia: Παστουρμάς


Ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και παρασκευάζεται στη Θράκη και στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου από μοσχαρίσιο κρέας. Πιο διαλεχτός θεωρείται ο παστουρμάς από κρέας καμήλας. Είναι αλλαντικό ωρίμανσης το οποίο αφού αλατισθεί αλείφεται με μίγμα μπαχαρικών από το οποία το σημαντικότερο, στο οποίο χρωστάει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά είναι το τσιμένι, ένα μείγμα κύμινου, τριγωνέλλας, σκόρδου και πάπρικας. Στεγνώνει κρεμασμένο στον αέρα για 12 περίπου ημέρες. Ένα πολύ γνωστό πιάτο με παστουρμά είναι η πίτα Καισαρείας με γέμιση από φέτες παστουρμά, κασέρι και ντομάτα. Στα Δωδεκάνησα ο παστουρμάς γίνεται από κατσικίσιο κρέας.
Διατροφική αξία: 1 φέτα/44 (θερμίδες) Περιέχει πρωτεΐνες, κορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, χοληστερίνη, νάτριο, κάλιο, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, ασβέστιο και σίδηρο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ