UmamiPedia: Ποσσιάς


Ημίσκληρο τυρί, από πρόβειο, κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο ΠΟΠ στην Κω. Πρόκειται για ένα λευκό τυρί, που φέρει εξωτερικά με γραμμώσεις από τα αποτυπώματα που αφήνει το καλαθάκι σε σχήμα κυλίνδρου, στο οποίο τοποθετήθηκε για το στέγνωμα του. Ο πόσσιας είναι ένα τυπικό κρασοτύρι, το οποίο ωριμάζει για μία τουλάχιστον εβδομάδα στις οινολάσπες των βαρελιών του κρασιού. Στη συνέχεια συντηρείται σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες. Εξωτερικά παίρνει ένα καστανο-κόκκινο χρώμα από το κρασί, ενώ εσωτερικά παραμένει λευκό. Από την παραμονή του στο περιβάλλον του βαρελιού αποκτά φίνο οινικό άρωμα, ενώ γευστικά διατηρεί την οξύτητα που του προσέδωσε το γάλα, μια ευχάριστη λιπαρότητα και μια ικανοποιητική αλμύρα. Ο πόσσιας παραδοσιακά συνοδεύει φρούτα, στο τέλος του γεύματος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορες σαλάτες ή σαν συνοδευτικό ημίγλυκων ή γλυκών ενισχυμένων κρασιών τύπου βισάντο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ