UmamiPedia: Καβουρμάς


Παραδοσιακό αλλαντικό σκεύασμα κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θράκη. Κυκλοφορεί σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: Βοδινό με ελάχιστο λίπος, πρόβειο με αρκετό λίπος αλλά με μια συμπυκνωμένη γεύση, ανάμικτο με κρέας χοιρινό και βοδινό και πικάντικο με διάφορα μπαχαρικά και πράσο. Ο καβουρμάς αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος ανακατεμένα μαζί με το ζωμό τους. Μοιάζει λίγο με πηχτή, αλλά η υφή του είναι πιο συμπαγής. Φτιάχνετε σε κυλινδρικά μπαστούνια. Διατηρείται στο ψυγείο για 7-10 μήνες εφόσον δεν ανοιχτεί. Τρώγεται ωμός κομμένος σε μικρούς κύβους και συνοδεύεται μοναδικά με ένα ξινόμαυρο κόκκινο κρασί. Συνδυάζεται με πράσα, σέλινο και με λάχανο φρέσκο ή τουρσί στην κατσαρόλα πασπαλισμένο με άφθονο μπούκοβο.
Διατροφική αξία: 1 λεπτή φέτα(από βοδινό κρέας)./ 60. Το βοδινό κρέας περιέχει πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και σίδηρο. Το χοιρινό περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες και χοληστερίνη.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ