UmamiPedia: Τελεμές


Λευκό μαλακό, τυρί άλμης, χωρίς κρούστα. Είναι ΠΟΠ, αλλά παρασκευάζεται στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Παράγεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Οπτικά ελάχιστα διαφέρει από τη από τη φέτα, παρότι κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια και φυλάσσεται αποκλειστικά σε δοχεία από λευκοσίδηρο. Είναι ίσως πιο συμπαγής και πιο όξινος. Γευστικά ο τελεμές είναι αναγνωρίσιμος από την πιπεράτη και δροσερή γεύση του. Η λιπαρότητα του τυριού αυτού εξαρτάται από πού θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά χρησιμοποιείται και στη μαγειρική σε πίτες και μερικές φορές τον τρίβουν πάνω από σούπες(με τραχανά ή κουσκουσάκι) ή σε ζυμαρικά.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ