UmamiPedia: Grana Padano


Σκληρό, ημίπαχο κίτρινο τυρί, DOC που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στην κοιλάδα του Πάδου (Εμίλια Ρομάνα, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο) Η Γκράνα, όπως δηλώνει το όνομα της, έχει κοκκώδη υφή και όσο πιο παλαιωμένη είναι (το μίνιμουμ είναι οι 9 μήνες), τόσο περισσότερο θρυμματίζεται σε νιφάδες. Το τυρί παρουσιάζεται στην αγορά σε μεγάλα κεφάλια (24-40 κιλών), με σκληρή επιδερμίδα, πάνω στα οποία σκαλίζεται το όνομα της. Το χρώμα της εσωτερικά είναι Το άρωμα της είναι ντελικάτο και φρουτώδες και όσο παλαιώνει το τυρί, γίνεται εντονότερο. Η γκράνα παντάνο παρουσιάζεται στην αγορά σε τρεις τύπους, σύμφωνα με το βαθμό παλαίωσης της 9-12 μηνών, με πιο απαλή υφή κι ελάχιστα κοκκώδη. Στην πάνω των 16 μηνών που έχει πιο έντονη γεύση και θρυμματίζεται πιο εύκολα. Και στη Riserva, πάνω από 20 μηνών, εύθραυστη, κοκκώδης και πολύ αρωματική. Πολλοί την συνδέουν με την παρμεζάνα γιατί παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, αν και παντού εκτός Ιταλίας θεωρείται κατάτι υποδεέστερη από την παρμεζάνα. Χρησιμοποιείται όμως με τον ίδιο τρόπο στη μαγειρική και ως επιτραπέζιο τυρί. Συνδυάζεται και αυτή με κάθε λογής κόκκινο κρασί, αλλά και με λευκά, με προσωπικότητα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ