UmamiPedia: Cabrales


Ισπανικό σχεδόν μαλακό τυρί, που παρασκευάζεται με την πρόσμειξη αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, ή, όπως συνηθίζεται πια σήμερα, από 100% αγελαδινό. Πρόκειται για μια ΠΟΠ για την περιοχή της Αστούριας. Το καμπράλες ωριμάζει για 2-3 στο τυροκομείο και μετά για 2 και παραπάνω μήνες σε φυσικό περιβάλλον, στις υγρές σπηλιές της περιοχής όπου αναπτύσσει μια «μούχλα» που θυμίζει αμυδρά αυτή του ροκφόρ. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό (22Χ12 εκ.) και φέρει φυσική, λεπτή κρούστα. Εσωτερικά είναι ζαχαρί κι οι φλέβες/τρυπούλες του είναι πιο έντονες και ενίοτε πλησιάζουν τις μπλε αποχρώσεις του κοβαλτίου. Η υφή του μερικές φορές είναι ελαφρά κολλώδης, είναι αρκετά υγρό και θρυμματίζεται αισθητά. Όσο πιο αλμυρό είναι τόσο η γεύση του γίνεται εντονότερη καθώς παλαιώνει. Είναι ένα κατεξοχήν επιτραπέζιο τυρί, αλλά στην περιοχή του χρησιμοποιείται, όπως και τα υπόλοιπα μπλε τυριά στην κουζίνα. Συνοδεύεται από παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, αλλά οι Ισπανοί το σερβίρουν με μηλίτη ή τα πιο ώριμα με κάποια παλαιωμένα sherry pedro ximenez,με παλαιωμένη Madeira, porto και sauternes, αλλά και με το τοπικό λευκό τους απόσταγμα μήλου orujo de manzana, με το οποίο το συνδυάζουν εξάλλου και στο ομώνυμο πατέ με περιστέρι.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ