UmamiPedia: Pecorino Romano / Sardo / Siciliano / Toscano


Οποιοδήποτε σκληρό τυρί παράγεται από πρόβειο γάλα θα μπορούσε να ονομάζεται «πεκορίνο». Όταν αναφερόμαστε όμως στο πεκορίνο εννοούμε το διάσημο πεκορίνο Romano (Λάτσιο). Οι γνωρίζοντες εκτιμούν και το πεκορίνο Sardo (Σαρδηνία), το πεκορίνο Siciliano (Σικελία), αλλά και το Toscano, που έχουν κατοχυρώσει επίσης το δικαίωμα να φέρουν την ένδειξη DOC (Ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης). Υπάρχουν, βέβαια, δεκάδες πεκορίνο, που δεν είναι DOC (Abruzze, Norcie, Veneto) που είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Το πεκορίνο Ρομάνο εμφανίζεται σε μικρά κεφάλια, με σκληρή κρούστα εξωτερικά και με απαλή υφή εσωτερικά. Συνήθως το χρώμα του είναι αχνό κίτρινο- εκτός από αυτά που συντηρούνται στο ελαιόλαδο. Το τυρί παράγεται από τον Ιούνιο μέχρι το Νοέμβριο και συχνά αλατίζεται αρκετά ώστε να συντηρείται για περισσότερο διάστημα. Αυτό κάνει τη γεύση του πικάντικη, μερικές φορές και αψιά, που με το χρόνο γίνεται όλο και πιο δριμεία. Στη μύτη είναι φρουτώδες κι έντονα αρωματικό, ενώ στη γεύση είναι αισθητά αλμυρό και πικάντικο ώστε μερικοί να το θεωρούν αναντικατάστατο για πολλά πιάτα ζυμαρικών ή πιάτα που το τυρί πρέπει να είναι σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Το παλαιωμένο πεκορίνο σερβίρεται όμως και μόνο του, μετά το φαγητό, την ώρα του τυριού, κι όπως ισχυρίζονται οι Ιταλοί, βρίσκει την ιδανική του συντροφιά στην παλαιωμένη, λευκή, γλυκιά Μαλβαζία από τα νησιά Λίπαρι. Αντίστοιχα θα μπορούσε να ταιριάζει με αρκετά ελληνικά επιδόρπια κρασιά, όπως το βισάντο ή το μοσχάτο Ρίου Πατρών.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ