UmamiPedia: Μαλβάζια


Αρωματική λευκή ποικιλία σταφυλιού, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη - με ενδιαφέρουσες και σημαντικές νησίδες καλλιέργειας στην Πελοπόννησο και την Μακεδονία. Πρόκειται για την Ελληνική εκδοχή της ποικιλίας Malvasia Aromatica, για την εθνική η τοπική καταγωγή της οποίας υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες. Η Μαλβάζια δεν έχει σχέση με τον γλυκό Μαλβάζιο Οίνο που παραγόταν από ανάμειξη ποικιλιών, ούτε με τη Μαλαγουζιά. Η ποικιλία έχει πρώιμη ωρίμανση και δίνει κρασιά κομψά, ιδιαίτερα αρωματικά, με χαρακτηριστικά ανθώδη αρώματα που συχνά θυμίζουν Μοσχάτο. Χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην Κρήτη (κυρίως μαζί με άλλες ποικιλίες) για την παραγωγή Τοπικών Οίνων και σπανιότερα σε άλλες περιοχές κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ