UmamiPedia: Danablu


Η Δανέζικη εκδοχή του τυριού τύπου «μπλε» προτείνεται σήμερα στην παγκόσμια αγορά σε διαφορετικούς τύπους που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις γευστικές δοκιμές, ο κλασικός τύπος του Danablu χαρακτηρίζεται από λιπαρότητα και έντονη γεύση σε συνδυασμό με τονισμένη οξύτητα. Στην πράξη όμως οι premium εκδοχές (π.χ. Castello) αν και διατηρούν τη λιπαρότητα που τα διαφοροποιεί από το Roquefort παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη γευστική λεπτότητα και πολύπλοκο αρωματικό δυναμικό. Για την παραγωγή του Danablu χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα και το παραγόμενο τυρί αφού υποστεί μία πρώτη ωρίμανση εμβολιάζεται με το μύκητα Penicillium roqueforti που του δίνει τις πρασινογάλαζες «φλέβες» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε επίπεδο συνδυασμών ένα καλό συνοδευτικό είναι οι ξηροί καρποί και τα επιδόρπια κρασιά τύπου βινσάντο ή και μοσχάτου. Ευρεία είναι και η χρήση του Danablu στη μαγειρική κυρίως για σάλτσες ή ζυμαρικά.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ