UmamiPedia: Έμενταλ


Ελβετικό, μετρίως σκληρό τυρί ΠΟΠ από αγελαδινό γάλα που παράγεται στην περιοχή της κοιλάδας του Emme (Oberland –Berne). Η κρούστα του είναι πλυμένη και βουρτσισμένη και το εσωτερικό του είναι ελαφρύ κίτρινο έως ζαχαρί χρώμα και ξεχωρίζει από τις χαρακτηριστικά μεγάλες τρύπες του. Είναι λείο, με απαλή υφή και φρουτώδη αρώματα. Παρουσιάζεται σε μεγάλα κεφάλια-ρόδες που ζυγίζουν μέχρι και 130 κιλά. Το γνήσιο Emmentaler Switzerland AOC πρέπει να έχει παλαιώσει για 4 τουλάχιστον μήνες, όταν φέρει την ένδειξη Reserve έχει παλαιώσει για 8 μήνες και τέλος το Premier Cru έχει παλαιώσει για 14 μήνες σε υγρές κάβες. Το έμενταλ καταναλώνεται στο κολατσιό ή ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε γκρατέν και σε σουφλέ, όπου εκτιμάται η ωραία χρυσοκόκκινη κρούστα που χαρίζει στο φαγητό, Φυσικά, μαζί με το γκριγιέρ χρησιμοποιείται και στην fondue. Όταν σερβίρεται στο τραπέζι μετά το φαγητό του ταιριάζει ένα τραγανό, φρουτώδες λευκό κρασί, από σοβινιόν για παράδειγμα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ