UmamiPedia: Λαδοτύρι Μυτιλήνης


Σκληρό τυρί, σε σχήμα μικρού κυλίνδρου-κεφαλιού, βάρους ενός περίπου κιλού, που παράγεται από πρόβειο, μείγμα με κατσικίσιο γάλα, το οποίο δεν μπορεί ξεπερνάει το 20%. Αφού ωριμάσει το κεφαλάκι για τρεις μήνες, κόβεται σε κομμάτια και διατηρείται στο ελαιόλαδο, από όπου πήρε και το όνομα «λαδοτύρι». Το χρώμα του αρχικά είναι λευκό έως αχνό κίτρινο, αλλά σκουραίνει όσο παραμένει στο ελαιόλαδο. Η γεύση του είναι έντονη, δυνατή, αρκετά πικάντικη (αλμυρή) και η υφή του σκληρή. Το λαδοτύρι καταναλώνεται μόνο του, στο τέλος του γεύματος ή άλλοτε ως μεζές, συνοδεύοντας το τοπικό ούζο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα εκείνα τα φαγητά που ζητάνε ένα κίτρινο τυρί με προσωπικότητα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ