UmamiPedia: Μανούρα Σίφνου


Η μανούρα είναι ένα ημίσκληρο τυρί, που παράγεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, στην Σίφνο κυρίως. Το τυρόπηγμα τοποθετεί στο τυροβόλι, ένα καλαθάκι, που αφήνει το αποτύπωμα του στην επιφάνεια του τυριού. Στη φρέσκια της μορφή, η χλωρομανούρα είναι μαλακιά και καταναλώνεται όπως κι ανθότυρος μαζί με φρούτα ή σκέτη σε σαλάτες ή σε συνδυασμό με ψωμί και παξιμάδια. Συμμετέχει και στην παραδοσιακή μελόπιτα του νησιού. Η μανούρα που προορίζεται να διατηρηθεί αλατίζεται κι αυτό την σκληραίνει. Τότε σερβίρεται ως επιτραπέζιο τυρί, το οποίο καλό θα ήταν να συνδυάζεται με νεαρό κόκκινα και παλαιωμένα λευκά κρασιά. Τόσο στη Σίφνο, όσο και στη Φολέγανδρο συνηθίζουν να διατηρούν τη μανούρα στις οινολάσπες, τη λεγόμενη «γύλη», δημιουργώντας έτσι ένα κρασοτύρι, με διακριτικά αψιά γεύση, αρκετά πικάντικο από το αλάτισμα και με χαρακτηριστικό χρώμα εξωτερικά, αλλά κι ένα ξεχωριστό άρωμα που το κάνει μοναδικό. Αυτό το τόσο ιδιαίτερο τυρί καταναλώνεται την ώρα του επιδορπίου, μαζί αποξηραμένα φρούτα και συνοδεύεται από παλαιωμένα ενισχυμένα κρασιά, όπως το βισάντο ή το πορτ ή και κάποια παλαιωμένα αποστάγματα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ