UmamiPedia: Queso de Centabria


Το DOP queso nata de Cantabria είναι ένα ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ από την Καντάμπρια, που παρασκευάζεται από πλήρες, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα της φυλής frisona/pintas de cantabria. Παρουσιάζεται σε ρόδες ή παραλληλεπίπεδα των 400-800 γρ. Εξωτερικά φέρει κίτρινη κρούστα και εσωτερικά είναι αχνο-κίτρινο, χωρίς τρύπες, είναι απαλό στην υφή, λείο και εύκαμπτο. Η γεύση και το άρωμα του είναι βουτυράτα, πλούσια και η υφή του ιδιαίτερα κρεμώδης, πράγμα που δικαιολογεί το ότι στην περιοχή το αποκαλούν και «Queso de nata» τυρί της κρέμας γάλακτος. Χαρακτηριστικό του μια ελαφρά πικρή επίγευση που γίνεται διακριτή στα πιο ώριμα τυριά. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε σαλάτες και πιάτα που ζητούν ένα τόσο κρεμώδες τυρί, αλλά εκτιμάται και στο τέλος του γεύματος όταν συνοδεύεται από ένα τραγανό λευκό ή κόκκινο κρασί που θα έχει τόσο σώμα ώστε να υποστηρίξει την κρεμώδη παρουσία του.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ