UmamiPedia: Φορμαέλα Παρνασσού


Ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ Παρνασσού. Διατίθεται σε μικρούς κυλίνδρους 20-35 εκ. βάρους περίπου 500 γρ. Παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Εξωτερικά διαθέτει φυσική κρούστα, όπου είναι ορατά τα σημάδια από το καλούπι λυγαριάς μέσα στο οποίο στεγνώνει. Το χρώμα της είναι ωχροκίτρινο έως ζαχαρί, η υφή της είναι ελαστική κι η γεύση της είναι μέτρια αλμυρή κι ελαφρά γαλακτώδης γεμάτη και πικάντικη, αλλά αναπτύσσεται μόνο όταν το τυρί ψηθεί. Για αυτό εξάλλου καταναλώνεται ψητή στη σχάρα και τηγανητή, με κουρκούτι ή χωρίς. Η φορμαέλα, ως σαγανάκι ταιριάζει με ούζο ή τσίπουρο, αλλά και με λευκά κρασιά με ελαφριά οξύτητα. «Φορμαέλα» ονομάζουν και το τυρί που παράγουν, με τον ίδιο τρόπο στην περιοχή των Καλαβρύτων (Βαλμαντούρα Αχαΐας), το οποίο όμως δεν είναι ΠΟΠ. Αυτή η φορμαέλα υπάρχει και σε εκδοχή με πιπέρι.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ