UmamiPedia: Κασέρι


Ημίσκληρο τυρί (ΠΟΠ Μακεδονία, Θεσσαλία, Ξάνθη, Λέσβος) με κίτρινη συμπαγή μάζα, χωρίς τρύπες, που παράγεται με τη μέθοδο της πάστα φιλάτα. Παράγεται από πρόβειο γάλα ή από μείξη πρόβειου και μικρού ποσοστού κατσικίσιου γάλακτος. Παράγεται σε κεφάλια (ρόδες) μέχρι 8 κιλών ή μπαστούνια των 40 εκ. Στη μύτη διακρίνεις αρώματα γάλακτος και βουτύρου και στο στόμα ξεχωρίζει για τη ευχάριστα λιπαρή του γεύση και τη βελούδινη και απαλή του υφή και την ήπια αλμύρα του. Όταν το κασέρι είναι καλό δεν αφήνει ούτε αίσθηση πατάτας, ούτε έχει κοκκώδη υφή.

Καταναλώνεται ωμό, ιδίως όταν είναι αρκετά ωριμασμένο ή ψημένο, σε πίτες, γκρατέν και διάφορα άλλα φαγητά όπου χρειάζεται ένα τυρί που δεν λιώνει τελείως επειδή διατηρεί την ελαστικότητα του.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ