UmamiPedia: Μυζήθρα


Ο ανθότυρος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά τυριά που παρασκευάζονται από τυρόγαλα πρόβειου, κατσικίσιου ή αιγοπρόβειου γάλακτος με την προσθήκη γάλακτος ή κρέμας γάλακτος. Διατίθεται στην αγορά, φρέσκος ή αποξηραμένος, σε «κεφάλια» σχήματος κόλουρου κώνου. Οι γευστικές διαφορές μεταξύ του ώριμου και του αποξηραμένου ανθότυρου είναι τόσο μεγάλες, που στην ουσία θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για δύο διαφορετικά τυριά. Ο μεν φρέσκος είναι ένα μαλακό, λευκό και νωπό τυρί με εύθραυστη κι ελαφρά κοκκώδη μάζα, που αναλόγως με την περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε και την ποσότητα του αλατιού, μπορεί να είναι παχύς ή σχεδόν αποβουτυρωμένος, όπως μπορεί να είναι και μέτρια έως αισθητά αλμυρός. Ο σκληρός ανθότυρος είναι συμπαγής, αρκετά αλμυρός, με πλούσια πιπεράτη γεύση και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται τριμμένος σε πιάτα ζυμαρικών ή σαλάτες. Συνοδεύεται από λευκά κρασιά, όταν είναι φρέσκος κι όταν φθάσει στην ωριμότητα αγαπάει τη συντροφιά των παλαιωμένων βινσάντο ή των εκφραστικών γλυκών μοσχάτων κρασιών. Ενίοτε στέκεται και δίπλα σε αποσταγματα.

Η μυζήθρα παράγεται όπως κι ο ανθότυρος, αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσουν κι ένα μέρος αγελαδινού γάλακτος για την παραγωγή της. Η μυζήθρα περιέχει ενίοτε λιγότερη κρέμα γάλακτος από τον ανθότυρο για αυτό μπορεί να είναι και πιο άπαχη. Το πόσο παχιά είναι τα τυριά αυτά, το διαπιστώνετε εμπειρικα΄, παρατηρώντας αν αφήνουν ίχνη της λιπαρότητας τους στο μαχαίρι που τα κόψατε.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ