UmamiPedia: Nebiolo


Σημαντικότατη ερυθρή ποικιλία σταφυλιού, το Nebbiolo έρχεται από το Piemonte της Βόρειας Ιταλίας. Δίνει μεγάλα κρασιά, όπως τα παγκοσμίου φήμης Barolo και Barbaresco, αλλά συγκεντρώνει μόλις το 3% της συνολικής παραγωγής κρασιού στο Piemonte. Ποικιλία των πολύ κρύων κλιμάτων, ιδιαίτερα αργής και καθυστερημένης ωρίμανσης, αναδεικνύει τα εκπληκτικά προσόντα της μόνο σε συγκεκριμένους τύπους ασβεστωδών εδαφών και γεωγραφικής έκθεσης. Αυστηρά και στιβαρά, τα κρασιά από Nebbiolo είναι στην νιότη τους σκουρόχρωμα αλλά πάντα έντονα ταννικά και με μεγάλη οξύτητα. Με τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης, αναπτύσσουν ένα εκπληκτικό μπουκέτο αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών-με “σημαία” την πίσσα,το ροδοπέταλο και την άσπρη τρούφα.Στην Ελλάδα,νησίδες καλλιέργειας Nebbiolo βρίσκουμε στη Θεσσαλία και Μακεδονία (περιοχή Δράμας).

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ