UmamiPedia: Munster/Munster géromé


Μαλακό τυρί, από αγελαδινό γάλα, με πλυμένη κρούστα, που παρουσιάζεται σε σχήμα κυλίνδρων με διάμετρο 13-19 εκ. και ύψος 2,5-8 εκ. και ελάχιστο βάρος τα 450 γρ. Είναι τυρί AOC για την Αλσατία και την Λορένη (στα σημεία που περιλαμβάνουν την περιοχή των Βοσγίων). Αρχικά ήταν ένα μοναστηριακό τυρί και αυτό αποτυπώνεται και στο παραφθαρμένο όνομα του, μανστέρ. Ένα ώριμο μανστέρ έχει λεία κι ελαφρά υγρή και κολλώδη κρούστα με πορτοκαλί έως κοκκινωπό χρώμα. Στην υφή είναι μαλακό και κρεμώδες, με κρούστα που υποχωρεί όταν την πιέζουμε. Τα αρώματα του, ιδίως όταν παράγεται από απαστερίωτο γάλα, είναι ζωικά, θυμίζουν δέρμα, μανιτάρια, αλλά είναι τόσο πλούσια και έντονα που κάποιοι δυσκολεύονται να τα αντέξουν. Το μανστέρ καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος, συνοδευόμενο από κόκκους κύμινου. Οι λάτρεις του αρνούνται ακόμα και το ψωμί. Το προτιμούν πάνω σε ζεστές, βρασμένες με τη φλούδα τους πατάτες. Το μανστέρ χρησιμοποιείται και στην κουζίνα σ τάρτες, κις, ομελέτες και σε κάποιες τοπικές συνταγές. Λόγω της γευστικής του ιδιαιτερότητας και έντασης, στην περιοχή όπου παράγεται συνήθως το συνοδεύουν με διάφορα ποτά, από μια αλσατική μπίρα, μέχρι ένα αρωματικό γκεβιρτσραμινέρ, χωρίς να αποκλείουν το πινό νουάρ, επίσης της Αλσατίας. Στον υπόλοιπο κόσμο προτείνεται με κόκκινα δυνατά κρασιά, όπως αυτά του Medoc ή της Βόρειας Ιταλίας.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ