UmamiPedia: Πανσέτα


Η πανσέτα είναι τύπος αποξηραμένου κρέατος (αλλαντικό). Προέρχεται από χοιρινό κρέας από την περιοχή της κοιλιάς του ζώου (ιταλ. Pancetta = κοιλίτσα χοιρινού). Είναι είδος μπέικον που έχει υποστεί επεξεργασία με αλάτι, πιπέρι και άλλα καρυκεύματα (μοσχοκάρυδο, μάραθο, αποξηραμένες καυτερές πιπεριές και σκόρδο). Αποξηραίνεται για τρεις περίπου μήνες (συνήθως δεν είναι καπνιστό). Εξαιρετικά δημοφιλές αλλαντικό στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ρώμης, όπου αποτελεί το κύριο συστατικό σε κλασικές συνταγές ζυμαρικών, όπως η καρμπονάρα και η αραμπιάτα. Επίσης σερβίρεται άψητο και σε λεπτές φέτες ως ορεκτικό.
Διατροφική αξία: 420 θερμίδες/100 γραμμ. Περιέχει πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, νάτριο, χοληστερόλη, βιταμίνη Α, σίδηρο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ