banner
banner
banner

UmamiPedia: Άνοιξη


Τα παραδοσιακά φαγητά του Πάσχα –με το αρνί και το κατσίκι στο κέντρο τους–, τα σαρακοστιανά εδέσματα (σε γενικές γραμμές, τίποτα που να περιέχει αίμα ή να προέρχεται από ζώο), τα –κόκκινα– αβγά, τα φρέσκα τυριά (ανθότυρο, μυζήθρα), η επανεμφάνιση των γλυκών φρούτων (φράουλες, μούσμουλα, τζάνερα) και λαχανικών όπως ο αρακάς και οι αγκινάρες, τα αρωματικά χόρτα και η πληθώρα των άγριων δίνουν το γαστρονομικό στίγμα της Άνοιξης.

Ο ταραμάς, ο χαλβάς και το ταχίνι (που τελευταία επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από χρόνια σιωπής) είναι τα εμβληματικά πιάτα της Σαρακοστής. Το αρνί στη σούβλα, ο περίφημος οβελίας, αποτελεί το δοξαστικό πιάτο του Πάσχα, χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας το αρνί ή το κατσίκι γεμιστό κυρίως και ψημένο στο φούρνο γίνεται το σήμα κατατεθέν της ημέρας. Τα τσουρέκια, το λαμπρόψωμο και τα κουλουράκια είναι τα γλυκά της εποχής, μαζί με τη φράουλα είτε φρέσκια είτε ως μαρμελάδα. Τέλος οι μυζυθρόπιτες και οι χορτόπιτες σκέτες ή με τυρί δίνουν επίσης κλασικά πιάτα της άνοιξης.

Λαχανικά και φρούτα της εποχής (για τα εποχικά ψάρια, ανατρέξτε στο λήμμα Ψάρια της Θάλασσας)
Σπαράγγια (άσπρα και πράσινα), αγκινάρες, άνηθος, αντίδια (τον Μάρτη), λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς, καρότα, κουνουπίδια (μέχρι τον Απρίλιο), μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ράπα (μέχρι τον Απρίλιο), ραπανάκι (μέχρι τον Μάρτιο), σέλινο (μέχρι τον Μάρτιο), σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, κουκιά, φρέσκα κρεμμυδάκια, βλίτα (από τον Μάιο), λεμόνια, πορτοκάλια, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, φράουλες, μούσμουλα, τζάνερα.

Α.ΤΖ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ