UmamiPedia: Μετσοβόνε


Ημίσκληρο, καπνιστό τυρί, που παράγεται από αγελαδινό γάλα με την πρόσμιξη πρόβειου ή κατσικίσιου (σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 20%), με την τεχνική της pasta filata και έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ Μετσόβου. Οι κύλινδροι του τυριού, αφού βγουν από τα ειδικά καλούπια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους, δένονται με σπάγκο και κρεμιούνται για να καπνιστούν και στη συνέχεια να ωριμάσουν για 3 τουλάχιστον μήνες. Το κάπνισμα και ο τρόπος παραγωγής συντελούν ώστε να δημιουργηθεί ένα πολύ ξεχωριστό τυρί με χρυσοκίτρινη μάζα, διάσπαρτη από μικρές τρυπούλες, κερωμένη εξωτερικά. Η γεύση του είναι ευχάριστα καπνιστή, η υφή του απαλή και λεία. ΤΟ Μετσοβόνε καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά συμμετέχει στην παρασκευή διαφόρων φαγητών. Σε πίτες, γκρατέν, τάρτες, πιάτα ζυμαρικών, λαχανικών ή κρεατικών δίνει το δικό τους ξεχωριστό καπνιστό άρωμα. Συνδυάζεται με λευκά κρασιά ή ελαφρά, μέσου σώματος κόκκινα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ