UmamiPedia: Σαν Μιχάλη


Σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, που παράγεται στη Σύρο και είναι ΠΟΠ. Το χρώμα του είναι χρυσαφένιο κίτρινο, η μάζα του συμπαγής, με ακανόνιστες τρυπούλες και κατά το κόψιμο θρυμματίζεται όπως η παρμεζάνα. Το τυρί έχει φυσική κόρα, αλλά κάποιες φορές προτείνεται με μια ελαφριά επίστρωση παραφίνης. Στη μύτη ανακαλύπτεις αρώματα φουντουκιού κι άλλων ξηρών καρπών και φρυγανισμένου ψωμιού ενώ η γεύση του είναι αρκετά πικάντικη κι ελαφρά αλμυρή κι η υφή του μάλλον στεγνή. Καταναλώνεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα όπου η συνταγή ζητάει ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση, σε πίτες, σε γκρατέν και σε πιάτα ζυμαρικών, που ψήνονται στο φούρνο. Συνδυάζεται με λευκά κρασιά κι ελαφρά κόκκινα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ