UmamiPedia: Comté


Το comte ή gruyere de Comte είναι ένα σκληρό τυρί ΠΟΠ, που προέρχεται από τα εύφορα βοσκοτόπια της Φρανς-Κοντέ (Ντουμπς, Ζιρά, Οτ Σόν). Παράγεται αποκλειστικά από ωμό αγελαδινό γάλα και εμφανίζεται σε πεπλατυσμένα, κυλινδρικά κεφάλια με διάμετρο 40-70 3κ. ύψος 9-13 εκ. και βάρος 35-55 κιλά. Φέρει κοκκώδη κρούστα, που μπορεί να είναι από χρυσαφένια μέχρι καφετιά. Εσωτερικά έχει χρώμα ζαχαρί ή αχνό κίτρινο, έχει ελάχιστες τρύπες κι η υφή του είναι λεία, αλλά σφιχτή και ελάχιστα εύκαμπτη. Δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικό, αλλά η γεύση του είναι έντονη, φρουτώδης, με νότες φουντουκιού. Το κοντέ καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, άλλοτε στο απεριτίφ κι άλλοτε στο τέλος του γεύματος, οπότε και συνοδεύεται από ξηρά κόκκινα ή τα λευκά της περιοχής του Jura και τα vins blancs. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται στη φοντί, σε διάφορα γκρατέν, σε καναπεδάκια, σάντουιτς, μπενιέ, τάρτες και σε πιάτα με πατάτες ή ζυμαρικά.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ