UmamiPedia: Σφέλα


Μαλακό λευκό τυρί άρμης ΠΟΠ για την Νότια Πελοπόννησο κι ιδιαίτερα για την περιοχή της Μεσσηνίας. Η σφέλα παράγεται σχεδόν όπως και η φέτα από φρέσκο απαστερίωτο πρόβειο ή γίδινο γάλα, με αναθέρμανση της τυρόμαζας, γεγονός που συντελεί ώστε να δημιουργηθεί ένα πικάντικο, αλμυρό, λευκό τυρί με πλούσια κι αισθητά υπόξινη γεύση, που συγγενεύει γευστικά με τη φέτα, σε βαθμό που να αποκαλούν τη σφέλα «φέτα της φωτιάς». Εξάλλου κι η λέξη σφέλα προέρχεται από τη λέξη σφελίδα, που σημαίνει φέτα. Η σφέλα ωριμάζει σε βαρέλια ή δοχεία από λευκοσίδηρο. Καταναλώνεται ως προσφάι, συνοδεύει φρούτα και το φαγητό ή χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε πίτες ή σαλάτες.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ