UmamiPedia: Camembert


Γαλλικό (ονομασίας προέλευσης Νορμανδία) τυρί με «ανθισμένη» υπόλευκη απαλή κρούστα, αχνό κίτρινο εσωτερικά. Παραδοσιακά παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα, αλλά σήμερα η νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς που θέλουν να πουλήσουν μαζικά τα τυριά τους να παστεριώνουν το γάλα. Είναι ένα μαλακό τυρί, με σχήμα μικρής ρόδας, 10-12 3εκ., το οποίο λαμβάνει επειδή τοποθετείται σε φόρμα. Στη μύτη διακρίνεις ένα ελαφρύ άρωμα ξηρών καρπών και μανιταριών ενώ η γεύση του είναι πλούσια, γλυκιά κι η υφή του κρεμώδης.

Ο βαθμός ωρίμανσης του τυριού ελέγχεται με ελαφριά πίεση της κρούστας με το δάχτυλο. Όταν προορίζεται για άμεση κατανάλωση η κρούστα θα πρέπει να υποχωρεί με την πρώτη πίεση.
Το καμαμπέρ τρώγεται στο τέλος του γεύματος ή ως συνοδευτικό του απεριτίφ.

Ιδανικό κρασί: ελαφρύ, φρουτώδες, κομψό, κόκκινο.

Εποχές: καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ