UmamiPedia: Mourverdre


Ερυθρή ποικιλία σταφυλιού της Νότιας Γαλλίας, Ισπανικής καταγωγής. Αποτελεί τη βάση για τα κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως “Bandol” (Προβηγγία, Νοτιοανατολική Γαλλία) ενώ συμμετέχει σε κρασιά άλλων γνωστών Ονομασιών Προελεύσεως του Γαλλικού Νότου. Ο τρύγος γίνεται σχετικά αργά γιατί πρόκειται για ποικιλία αργής ωρίμανσης. Τα κρασιά από Mourvedre είναι βαθύχρωμα, και προσφέρουν αρώματα βιολέτας, μαύρων φρούτων, κυνηγιού και μπαχαρικών. Είναι πλούσια στη γεύση, με αρκετά υψηλό αλκοολικό τίτλο. Η καλλιέργεια του Mourvedre στην Ελλάδα επιτρέπεται στα Δωδεκάνησα, στη Θράκη και στους Νομούς Αργολίδας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Χαλκιδικής και Ηρακλείου Κρήτης. Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών Οίνων σε ωρισμένες από τις εν λόγω περιοχές. Στην Κύπρο η ποικιλία δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, με το παλαιό Καταλανικό της όνομα “Mataro”.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ