UmamiPedia: Fontina


Ιταλικό ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ, που παράγεται εδώ και 700 χρόνια, την περιοχή της κοιλάδας της Αόστας, που παράγεται από πλήρες αγελαδινό γάλα (φυλή pezzata rosa valdostana), σε κυλινδρικά κεφάλια, με ύψος 7-8 εκ. διάμετρο 30-45 εκ. και βάρος από 8-18 κιλά. Περιβάλλεται από λεπτή χρυσοκαφετιά κρούστα και εσωτερικά είναι ελαστικό, τόσο μαλακό, ώστε να λιώνει στο δάγκωμα, με μέτριες τρυπούλες και χρώμα λευκό ζαχαρί μέχρι αχυρένιο κίτρινο. Έχει εξαιρετική υφή και η γεύση του είναι σχεδόν γλυκιά και πολύ απαλή, με νότες βουτύρου και ξηρών καρπών. Η φοντίνα καταναλώνεται σκέτη, ως τυρί για το κολατσιό, καθώς η «εύκολη» γεύση της αρέσει πολύ ακόμα και στα παιδιά. Θεωρείται όμως ιδανική για την κουζίνα, καθώς λιώνει με τέτοιο τρόπο, που δύσκολα θα βρισκόταν άλλο τυρί να την αντικαταστήσει. Όταν καταναλώνεται σκέτη ταιριάζει με τα ελαφριά κόκκινα κρασιά

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ