UmamiPedia: Χαλούμι


Ημίσκληρο, λευκό ή υπόλευκο ΠΓΕ κυπριακό τυρί, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και ενίοτε από αγελαδινό (κυρίως τα βιομηχανικά). Πρόκειται για ένα πανάρχαιο τυρί άλμης, το οποίο παρασκευάζεται με αναθέρμανση της τυρόμαζας για να αποκτήσει τη ζητούμενη ελαστικότητα, που είναι το χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Είναι πορώδες και πολύ μαστιχωτό. Καθώς ωριμάζει συγκρατεί το λίπος του στους πόρους του. Πριν το τελικό αλάτισμα ενδέχεται να εμπλουτιστεί με φύλλα δυόσμου, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο ως άρτυμα κι όχι ως συντηρητικό, όπως στα παλιότερα χρόνια. Η γεύση του, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του, μπορεί να είναι από γλυκιά μέχρι αισθητά αψιά. Το χαλούμι χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα γιατί έχει την ιδιότητα να μαρινάρεται, να ψήνεται χωρίς να λιώνει, γεγονός που επιτρέπει να γίνει εξαιρετικό σαγανάκι ή να ψηθεί στη σχάρα και ακόμα να χρησιμοποιείται τριμμένο σε γκρατέν ή πίτες. Το συνηθίζουν πολύ με τα αβγά, στο πρωινό ή σε σαλάτες. Το παλαιωμένο χαλούμι είναι περιζήτητο στην Κύπρο ως επιτραπέζιο τυρί, γιατί όσο παλαιώνει αποκτά πιο έντονη κι ευχάριστα αλμυρή γεύση. Το συνδυάζουν με καρπούζι ή με τη λούντζα τους και το σερβίρουν με κουμανταρία ή με ενισχυμένα ημίγλυκα και γλυκά κρασιά.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ