UmamiPedia: Cheddar


Αγγλικό ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ (Somerset, Dorset, Devon & Cornwall), που παράγεται από απαστερίωτο (ή μη) αγελαδινό γάλα, σε κυλίνδρους ή σε παραλληλεπίπεδα βάρους μέχρι 26 κιλών και παλαιώνει από 9-24 μήνες. Στο εμπόριο προτείνεται ακόμα και σε μικρές συσκευασίες των 450 ή και 240 γρ. Η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή του λέγεται «cheddaring» και συνίσταται σε ειδικό κόψιμο και άλεσμα του τυροπήγματος, γεγονός που δίνει στο τυρί τη συμπαγή και κοκκώδη υφή του Το χρώμα του είναι πορτοκαλοκίτρινο. Ενίοτε το τυρί φέρει μια ελαφριά καφετί κρούστα ή και καθόλου κρούστα. Άλλοτε πωλείται κερωμένο ή τυλιγμένο με κάποιο πανί (κυρίως τα προερχόμενα από μικρές φάρμες). Η απαλή γεύση του τυριού όσο ωριμάζει γίνεται πιο μεστή, φρουτώδης, αποκτά πιο έντονο χαρακτήρα, αναπτύσσει αρώματα ξηρών καρπών, χορταριού, μπαχαρικών. Στο στόμα γίνεται πιο αψύ, σε βαθμό που οι ειδικοί αναφερόμενοι σε παλαιωμένα τσένταρ, διακρίνουν και νότες umami. Το ίδιο συμβαίνει και με την υφή του, με το χρόνο παύει να είναι τόσο μαστιχωτή. Όταν αρχίσει να ξεραίνεται το τυρί θρυμματίζεται με το κόψιμο. Ανάλογα με το βαθμό της ωρίμανσης του το τσένταρ χρησιμοποιείται στη μαγειρική ή και ως επιτραπέζιο. Τα νεαρά τσένταρ είναι κατάλληλα για σάντουιτς και τοστ, για γκρατέν και για φαγητά όπου το τυρί δεν θα πρέπει να έχει πολύ έντονη γεύση. Το παλαιωμένο σερβίρεται στο τέλος του γεύματος και τα κρασιά που μπορούν να το συνοδεύσουν καλύτερα είναι τα στιβαρά κόκκινα, όπως αυτά που προέρχονται από την ποικιλία καμπερνέ σοβινιόν ή και τα γλυκά πορτ, όταν πρόκειται για κάποια υπερώριμα τσένταρ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ