UmamiPedia: Gouda (Noord - Holandse)


Ημίσκληρο τυρί που είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ βόρειας Ολλανδίας (περιοχή του Άμστερνταμ), Φέρει δε το όνομα ενός μικρού λιμανιού, κοντά στο Ρότερνταμ. Παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, σε σφαιρικά κεφάλια ή σε παραλληλεπίπεδα, ποικίλου βάρους που μπορεί να ξεκινά από τα 2,5 κιλά και να φτάνει τα 30. Έχει λεπτή κρούστα, λεία και ομοιόμορφη. Το τυρί εσωτερικά, ανάλογα με την ηλικία του και τον παραγωγό του, εμφανίζεται με μεγάλες χρωματικές αποκλίσεις που κυμαίνονται από το ανοιχτό κίτρινο μέχρι την ώχρα. Το πράσινο περίβλημα μιας γκούντα δηλώνει ότι το τυρί εμπλουτίστηκε με βότανα, αν το περίβλημα του είναι πορτοκαλί τότε το έχουν αρωματίσει με κύμινο. Το μαύρο περίβλημα δηλώνει μια παλαιωμένη γκούντα. Στη συσκευασία αναφέρεται και κάποιο από τα 3 στάδια ωρίμανσης του τυριού που είναι 1. από 3-7 εβδομάδες , 2. Από 2-5 μήνες και 3. πάνω από τους 5 μήνες, έως και 7 χρόνια. Με το χρόνο αλλάζει κι η γεύση του, που ενώ αρχικά είναι ήπια και φρουτώδης, όσο το τυρί παλαιώνει καθώς οι πρωτεΐνες του κρυσταλλοποιούνται γίνεται πιο έντονη και η υφή του πιο ξηρή και αναπτύσσονται αρωματικές νότες καραμέλας βουτύρου. Λένε πως μια παλαιωμένη γκούντα ακούγεται όταν τη χτυπάς με το δάχτυλο, σαν το καρπούζι. Αν ηχεί σαν να χτυπάς ξύλο είναι καλή. Αν ηχεί σαν άδειο σεντούκι δεν έχει ωριμάσει καλά. Η νεαρή γκούντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κολατσιό ή στο μαγείρεμα. Η παλαιωμένη το μόνο που αποζητάει είναι ένα ώριμο και στιβαρό, κόκκινο κρασί από σιρά ή καμπερνέ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ