UmamiPedia: Με ξηρούς καρπούς


Πολλά γλυκά περιέχουν ξηρούς καρπούς σε μικρό ή μεγαλύτερο ποσοστό. Τα γλυκά με ξηρούς καρπούς ξεχωρίζουν από τον τρόπο χρήσης των ξηρών καρπών. Υπάρχουν αυτά που γίνονται με βάση το αλεύρι των ξηρών καρπών, με ζύμη που ψήνεται, όπως είναι οι διάφορες καρυδόπιτες και αμυγδαλόπιτες, το σαραγλί, η Κοπεγχάγη, το καστανάτσιο της Κορσικής (μια τάρτα με αλεύρι από κάστανα), τα επίσης ιταλικά μπισκοτάκια αμαρέτι, τα γαλλικά μακαρόν, οι τουίλ, τα αμυγδαλωτά φούρνου και οι εργολάβοι. Υπάρχουν αυτά όπου το αλεύρι των ξηρών καρπών (αμυγδαλόψιχα, καρυδόψιχα, πάστα από φιστίκι Αιγίνης, σόγια ή κάσιους) μετατρέπεται σε γλυκιά πάστα με την προσθήκη ζάχαρης ή σιροπιού ζάχαρης. Η πάστα αυτή ονομάζεται συνήθως «μάρτσιπαν» (marzipan) και χρησιμοποιείται ως βάση σε τούρτες, για την κατασκευή μικρών διακοσμητικών για γαμήλιες ή παιδικές τούρτες ή για τα γλυκά της γιορτής των ψυχών (giorno de morti) και τέλος ως γέμιση σφολιάτας (Galette des Rois, Stollen) και σε γεμιστά σοκολατάκια. Με παρόμοιο τρόπο φτιάχνονται και τα ελληνικά αμυγδαλωτά της Ύδρας ή της Άνδρου και τα αντίστοιχα με φιστίκι. Στην Ιαπωνία συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μια παρόμοια πάστα για να φτιάχνουν μικρά κομψοτεχνήματα, τα γλυκάκια wagashi, που βασίζονται σε μια πάστα από φασόλια ατζούκι και σιρόπι ζάχαρης.

Γλυκά με ξηρούς καρπούς είναι και εκείνα που περιέχουν ολόκληρους ή χοντρο- κοπανισμένους τους ξηρούς καρπούς, όπως τα κέικ, τα γλυκά του ταψιού (μπακλαβάς, κανταΐφι, φλογερίτσες), μπισκότα, τούρτες και τάρτες. Αλλά κι εκείνα που είναι σκέτοι ξηροί καρποί με επικάλυψη μελιού (παστέλι, παστέλι αμυγδάλου ή παστέλι με αράπικο φιστίκι ή κάσιους), με ζάχαρη σε διάφορες μορφές (μάντολες, πραλίνες, νουγκά), με ζάχαρη και σοκολάτα (ελίτσες, κροκάν, φιορεντίνες).

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ