UmamiPedia: Καλαμαράκια


Το καλαμάρι (Loligo vulgaris) ανήκει στην οικογένεια Μαλάκια και είναι κεφαλόποδο. Το σώμα του είναι μακρόστενο με ένα πλατύ κόκαλο κατά μήκος της κοιλιάς και 8 πλοκάμια από τα οποία τα δύο είναι μεγαλύτερα. Για να το καθαρίσουμε τραβάμε το κεφάλι και μαζί βγάζουμε τα εντόσθια και την σακούλα με το μελάνι. Πιέζουμε την κοιλιά, βγάζουμε το μεσαίο κόκαλο και ξεπλένουμε καλά το εσωτερικό για να φύγει η άμμος, ιδιαίτερα αν θέλουμε να το. Το τηγάνισμα πρέπει να είναι σύντομο διαφορετικά το καλαμάρι σκληραίνει. Είναι σημαντικό να έχουν αφαιρεθεί τα μάτια από πριν, γιατί η υγρασία τους τα κάνει να «εκρήγνυνται» πετώντας καυτό λάδι και δημιουργώντας πιθανότητα εγκαύματος. Τα θράψαλα (Todarodes sagittatus) μοιάζουν με τα καλαμάρια στο σχήμα και στην γεύση. Έχουν και αυτά 8 πλοκάμια εκ των οποίων τα δύο είναι μεγαλύτερα. Η μεγάλη τους διαφορά από τα καλαμάρια είναι τα πτερύγιά τους που ξεκινάνε πιο χαμηλά στο σώμα και ενώνονται για να σχηματίζουν την ουρά.

Διατροφική αξία: 100 γρμ. νερόβραστα καλαμάρια/90 θερμίδες. Περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, αρκετή Ριβοφλαβίνη (ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και βιταμίνη Β 12, πολύ φώσφορο και πολύ χοληστερόλη. Β.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ