UmamiPedia: Vacherin du Haut Doubs/Mont d’ or


Μαλακό γαλλικό τυρί, από αγελαδινό γάλα, που παράγεται στο γαλλικό Βορρά, στις Αρδέννες, στα γαλλο-βελγικά σύνορα. Παρουσιάζεται συνήθως σε τετράγωνες φόρμες, με πλευρές των 13 εκ. καλυμμένο από μια ριγωτή πλυμένη κρούστα, με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Υπάρχουν όμως και μικρότερα, που πωλούνται τυλιγμένα με ειδικό χαρτί, σε κουτιά. Το μαρουάλ οπουδήποτε αλλού, εκτός από την περιοχή του όπου συμμετέχει σε τοπικές συνταγές, θεωρείται επιτραπέζιο τυρί. Πρέπει δε να καταναλώνεται ώριμο, δηλαδή όταν η εξωτερική του κρούστα έχει πάρει ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα και υποχωρεί εύκολα, καθώς την πιέζεις με το δάχτυλο. Τότε όμως το άρωμα του είναι δυνατό και η γεύση του τόσο έντονη, που δυσκολεύεσαι να το συνδυάσεις με κάποιο κρασί. Μπορούν να το υποστηρίξουν μόνο δυνατά, καλοδομημένα κόκκινα, με ισχυρό χαρακτήρα ή, όπως συνηθίζεται στον τόπο παραγωγής του, ο μηλίτης ή η μπίρα, λόγω της φρεσκάδας τους και του ανθρακικού.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ