UmamiPedia: Roquefort


Μπλε τυρί, ονομασίας προέλευσης από περιοχή του , στην νότια Γαλλία. Παράγεται από πλήρες απαστερίωτο πρόβειο γάλα, που τοποθετείται ζεστό σε ειδικές φόρμες, όπου προσθέτουν ένα ειδικό μύκητα, τον penicillium roqueforti, ο οποίος δίνει στο τυρί αυτές τις χαρακτηριστικές μπλε-πράσινες αποχρώσεις, που συχνά αποκαλούμε «μούχλα». Εξωτερικά η κρούστα του είναι λευκή, ελαφρά γυαλιστερή κι υποχωρεί στην πίεση. Εσωτερικά διακρίνεται από τις ομοιόμορφα κατανεμημένες τρυπούλες του όπου παρουσιάζονται οι μπλε-πράσινες φλέβες του υπό μορφή στιγμάτων. Στην αγορά εμφανίζεται τυλιγμένο σε ειδικό αλουμινόχαρτο που φέρει τα διαπιστευτήρια της ονομασίας προέλευσης. Η γεύση του είναι πολύ χαρακτηριστική, ταυτόχρονα λεπτή και έντονη. Πρόκειται για ένα που σερβίρεται, παραδοσιακά μετά το φαγητό, με τη συνοδεία κόκκινων στιβαρών κρασιών, με απαλές τανίνες ή επιδόρπιων οίνων όπως το πόρτο ή το βισάντο και ξηρούς καρπούς, ενίοτε στη θέση του επιδορπίου. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως σε σάλτσες, σαλάτες, σουφλέ, ζυμαρικά ή τάρτες.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ