UmamiPedia: Saint-Nectaire


Ημίσκληρο γαλλικό τυρί ΠΟΠ, με φυσικώς «ανθισμένη» κρούστα, που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο νομό του Πιί ντε Ντομ και σε ένα τμήμα του Καντάλ, στην Ωβέρνη. Παρουσιάζεται σε επίπεδα κεφάλια που φτάνουν μέχρι 1, 7 κιλό με μέση διάμετρο 21 εκ. Η εξωτερική του κρούστα είναι λεπτή κι οι αποχρώσεις της κυμαίνονται από το καφετί, μέχρι το κοκκινωπό. Παλαιώνει σε φυσικές αποθήκες σκαμμένες μέσα στην ηφαιστειακή γη της περιοχής, ακουμπισμένο σε «στρωματάκια» από άχυρο σίκαλης. Ωριμάζοντας το σεν νεκτέρ γίνεται μαλακό και κρεμώδες κι η κρούστα του υποχωρεί με την πίεση. Τα αρώματα του παραπέμπουν σε άγρια μανιτάρια ενώ στο στόμα αναγνωρίζεις ευκολότερα τα αρώματα ξηρών καρπών. Περισσότερο καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά στην τοπική κουζίνα συμμετέχει στη χριστουγεννιάτικη σούπα, και σε στις κλασικές «φέτες» ζυμωτού ψωμιού με προζύμι, που ψήνονται στο γκριλ μαζί με σεν νεκτέρ. Αγαπά τη συντροφιά των ελαφριών κόκκινων κρασιών με φρουτώδη χαρακτήρα.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ