UmamiPedia: Brie


Μαλακό τυρί, με «ανθισμένη» κρούστα, δηλαδή κρούστα όπου αναπτύσσεται ένα ελαφρύ λευκό χνούδι. Το Μπρι, παραδοσιακά, παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα και παρουσιάζεται σε μορφή κυλίνδρου με πάχος 2,5 εκ. και διάμετρο 35-37 εκ. Στη βιομηχανική του εκδοχή ο κύλινδρος μπορεί να είναι και 15 3κ. Δύο περιοχές στη Γαλλία έχουν κατοχυρώσει την AOC brie, το Melun και το Meaux. Το Μπρι θεωρείται ώριμο όταν εξωτερικά η κρούστα του αρχίσει να σκουραίνει κι εσωτερικά αποκτήσει μια πιο κρεμώδη υφή. Τα αρώματα είναι έντονα γαιώδη και παραπέμπουν σε ξηρούς καρπούς και μανιτάρια. Η καλύτερη του εποχή είναι από τον Ιούλιο μέχρι το Μάρτιο. Αν το τυρί δεν προορίζεται για άμεση κατανάλωση, καλό είναι να αποφεύγονται όσα δείχνουν ήδη λιωμένα εσωτερικά. Το Μπρι καταναλώνεται στο τέλος του γεύματος, με ζυμωτό, χωριάτικο ψωμί και συνοδεύεται από κόκκινο, στιβαρό κρασί, με νεύρο και καλή δομή. Ενίοτε χρησιμοποιείται στην κουζίνα μέσα σε σαλάτες ή τάρτες και τυλιγμένο σε φύλλο.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ