UmamiPedia: Απάκι


Αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται στα Ανώγια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας. Μαρινάρεται για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από κρασί. Μετά κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι ή να ζεσταθεί για λίγα λεπτά στο τηγάνι, στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Μπορεί ακόμα να προστεθεί σε κάποιο λαδερό φαγητό όπως φασολάκια ή φασολάδα, να γίνει βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα αντί για άλλα αλλαντικά, προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα.
Διατροφική αξία: 1 λεπτή φέτα (28-30 γραμ.)/ 34 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνη, νάτριο (αλάτι) και χοληστερίνη.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Ά
Α
Ά
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Έ
Ε
Έ
Ζ
Η
Ή
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Ό
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ