banner
banner
banner

UmamiPedia: Ουίσκι Αμερικάνικο


Ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα οικογένεια whiskeys με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τυπικά της χώρας παραγωγής τους. Τα αμερικανικά whiskeys πρωτοεμφανίστηκαν στον 18ο αιώνα και οφείλουν τη γέννησή τους σε δύο σημαντικούς λόγους: τη μετανάστευση Σκοτσέζων και Ιρλανδών την εποχή εκείνη –η νωρίτερα– στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και την ανάγκη αντικατάστασης της παραγωγής ρούμι που είχε διακοπεί λόγω βρετανικού embargo στην εισαγωγή ζάχαρης και μελάσας. Εξίσου σημαντικός λόγος ήταν και η ανάγκη χρησιμοποίησης των μεγάλων αποθεμάτων σπόρων δημητριακών της εποχής εκείνης στις ΗΠΑ. Οι Ιρλανδοί και Σκοτσέζοι αγαπούσαν το whisk(e)y και γνώριζαν την τέχνη παραγωγής και απόσταξής του. Ωστόσο, το καθαρά αμερικανικό στιλ και η φυσιογνωμία των whiskeys δημιουργήθηκαν από την ανάγκη προσαρμογής τους στα δεδομένα και τις συνθήκες της Αμερικής και στις πρώτες ύλες που υπήρχαν. Τρία είναι τα είδη whiskey που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Bourbon είναι ταυτισμένο σχεδόν ολοκληρωτικά με την πολιτεία του Kentucky και για την παραγωγή του χρησιμοποιείται καλαμπόκι. Το Tennessee whiskey παράγεται στην ομώνυμη πολιτεία και η μόνη του διαφορά με τον συγγενή του από το Kentucky είναι το τριπλό φιλτράρισμα που υφίσταται το τελικό προϊόν και αποκτά τον τόσο χαρακτηριστικό απαλό χαρακτήρα του. Το whiskey σίκαλης (rye whiskey) παράγεται κυρίως στις πολιτείες Indiana και Kentucky. Λόγω της χρήσης καλαμποκιού και σίκαλης ως πρώτης ύλης και της απουσίας καπνίσματος κατά τη διαδικασία στεγνώματος του δημητριακού, το γενικότερο χαρακτηριστικό όλων των κατηγοριών και στιλ αμερικανικών whiskeys είναι ο μεγαλύτερος από τα σκοτσέζικα και τα ιρλανδέζικα γευστικός πλούτος, η δυνατότερη και πιο σφιχτοδεμένη γεύση και ο «γλυκύτερος» από τα ευρωπαϊκά χαρακτήρας. Η επίσημη αναγνώριση για το Bourbon, ως καθαρά αμερικανικό ποτό, άργησε λίγο και ήρθε το 1840.

Η διαδικασία παραγωγής, όπως σε όλους τους άλλους τύπους και εθνικές προελεύσεις whisk(e)y είναι βασικά η ίδια. Μούλιασμα καταρχήν του δημητριακού για να βλαστήσει. Στέγνωμα του στη συνέχεια, χωρίς κάπνισμα, οπότε ακολουθεί η απόσταξη και κατόπιν η παλαίωση σε βαρέλια. Το παιχνίδι με τα βαρέλια (είδος, προέλευση, ηλικία κλπ.) είναι υπόθεση κάθε αποσταγματοποιού, ώστε να δώσει το προσωπικό του στιλ. Ξαναθυμίζουμε και την ιδιαιτερότητα του Tennessee να φιλτράρει το whiskey μέσα από άνθρακα για να πάρει το γνωστό πλούσιο και απαλό στιλ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνηθίζουν να παράγουν single malt whiskeys. Αντίθετα, στο επίπεδο των premium Bourbons μικρά αποστακτήρια βγάζουν τα «small batches» Bourbons, που είναι μικρή ομάδα από τα καλύτερα βαρέλια περιορισμένης παραγωγής ενός αποστακτηρίου, τα οποία με την κατάλληλη παλαίωση θα αποκτήσουν ένα ιδιαίτερα ραφινάτο και πολυσύνθετο χαρακτήρα.

Πολύ περισσότερο από άλλους τύπους, τα αμερικανικά whiskeys δύσκολα ταιριάζουν με γαστρονομική συνοδεία. Τα «small batches» και τα άλλα premium σερβίρονται μόνο ως digestif χωρίς καμία συνοδεία, ενώ στα απλά, με λίγο δροσερό νερό, τη μόνη συνοδεία που μπορούμε να δώσουμε είναι μακρόστενες λωρίδες ανάλατων λαχανικών στις οποίες έχουμε στάξει ελάχιστες σταγόνες balsamicο. Α.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ