banner
banner
banner

UmamiPedia: Ουίσκι Ιρλανδέζικο


Ιδιαίτερα ενδιαφέρων τύπος whiskey που παράγεται αποστάζεται και εμφιαλώνεται στην Ιρλανδία. Όπως και σε κάθε άλλη χώρα, έτσι και στην Ιρλανδία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής whiskey είναι από ανάμειξη (blended). Πιστεύεται ότι το ουίσκι της Ιρλανδίας είναι ένα από τα παλαιότερα εξ αποστάξεως ποτά ολόκληρης της Ευρώπης, φτάνοντας στα μέσα του 12ου αι.. Πάντως, το αποστακτήριο Old Bushmills είναι το παλαιότερο στον κόσμο και η άδεια λειτουργίας του έχει εκδοθεί από το 1608. Οι Ιρλανδοί συνεπώς υποστηρίζουν ότι η χώρα τους είναι η πρώτη στον κόσμο που παρήγαγε ουίσκι. Σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας, οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών είχαν ως αποτέλεσμα η Ιρλανδία να διαθέτει σήμερα μόνο τέσσερα αποστακτήρια whiskey, όπου αποστάζονται πολλά brands και ένα ανεξάρτητο, το οποίο παράγει ένα μόνο προϊόν, το Tullamore Dew.

Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται βυνοποιημένο και μη κριθάρι αλλά και σπόροι άλλων δημητριακών. Η ιδιαιτερότητα του ιρλανδέζικου whiskey βρίσκεται σε δύο πολύ καθοριστικά στοιχεία: στο ότι για το στέγνωμα του κριθαριού δεν χρησιμοποιείται τύρφη αλλά ανθρακίτης, καθώς και ότι γίνονται τρεις αποστάξεις. Αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός full flavoured και αρκετά πλούσιου αλλά απαλού αποστάγματος και η απουσία από το των καπνιστών και «γήινων» χαρακτηριστικών που αναγνωρίζουμε στο σκοτσέζικο.

Στην Ιρλανδία παράγεται κυρίως blended whiskey, υπάρχουν όμως παράλληλα μερικές νησίδες παραγωγής single malt. Τα Ιρλανδέζικα single malts που χαρακτηρίζουν καλύτερα το τοπικό στιλ είναι κυρίως το Bushmills και το Tyrconnell. Στο τελετουργικό απόλαυσης του ιρλανδέζικου whiskey ισχύουν ακριβώς τα ίδια με οποιοδήποτε άλλης εθνικής προέλευσης απόσταγμα, είτε πρόκειται για την blended εκδοχή είτε για το single malt. Επειδή ωστόσο από το ιρλανδέζικο whiskey λείπουν οι καπνιστές και γήινες νότες που χαρακτηρίζουν το σκοτσέζικο, ευρύνεται η γαστρονομική του εμβέλεια και μπορεί να τα βγάλει πέρα με μια ευρεία γκάμα πλούσιων φαγητών. Καλύτερα όμως ταιριάζει με ανάλατους ξηρούς καρπούς και με λεπτοκομμένες λουρίδες λαχανικών. Α. Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ