Εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας σχεδόν πάνω στο κύμα

Tο mood διακοπών στην πόλη, αν δεν το βρεις, το φτιάχνεις. Σε κάποιο από τα παρακάτω μέρη.

Εστιατόρια και μπαρ της Αθήνας κοντά στη θάλασσα © Umi Bar at Matsuhisa Athens

Προφανώς και γνωρίζεις πως η Αθήνα και οι παρά θίν' αλός επεκτάσεις της διαθέτουν εστιατόρια, μπαρ και γενικότερα μέρη όπου μπορείς να περάσεις καλά, με τη θάλασσα στο πιάτο. Για να μη ψάχνεσαι όσο το καλοκαίρι προχωρά, ρίξε μια ματιά σε αυτά που ακολουθούν.

Στο Μικρολίμανο

Σταθερός πυλώνας στα θερινά δρώμενα της αστικής πραγματικότητας, το Μικρολίμανο παρουσιάζει κάποια διαχρονικά φαβορί καθώς επίσης και μερικές νέες αφίξεις με ενδιαφέρον. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται το γαστρονομικό ινστιτούτο που ακούει στο όνομα "Varoulko Seaside" και για το οποίο δε χρειάζονται και πολλές συστάσεις. Το σταθερά βραβευόμενο εστιατόριο με Χρυσό Σκούφο, Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και (με το πρώτο) αστέρι Michelin της χώρας (το οποίο ανανεώνει για 20 συναπτά έτη), παντρεύει εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες το κλασικό με το σύγχρονο. Ο καπετάνιος Λευτέρης Λαζάρου και το ταλαντούχο πληρωμά του σαλπάρουν καθημερινά για τα πέλαγα της γεύσης με θαλασσινές δημιουργίες σε μοντέρνο γαλανόλευκο φόντο.

Varoulko seaside

Piscis

Στο έτερο πεδίο ανήκει το "Piscis", που δείχνει πως μπορεί να κολυμπήσει εξίσου νόστιμα στα νερά του Μικρολίμανου, προτείνοντας μία πολύστροφη και value for money ψαροφαγία με τη σφραγίδα του χρυσοσκουφάτου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή και του στενού του συνεργάτη Πέτρου Φωτείνη.

Από το Φάληρο έως το Ελληνικό

Για δεύτερη σερί σεζόν, το "Gajah" στη σκιά του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα open air spots ολόκληρης της πόλης, με το 'μυστικό νησί' του Φαλήρου να μαγνητίζει το ενδιαφέρον χάρη στον επιβλητικό του χώρο, τα φίνα cocktails του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και τις νοστιμιές του σεφ Μπάμπη Τσακιριανάκη.

Gajah Πειραιάς 6

Απαραίτητη στάση στη Μαρίνα Φλοίσβου και τα πέριξ αυτής, για νόστιμη πίτσα στο "Napolitivo", προσεγμένη ιταλική κουζίνα στο διαχρονικό "Alpino" και τη δροσερή αυλή του ή για το ιντριγκαδόρικο σε κάθε εκδοχή του bar restaurant "Boonga Boonga".

Στα ενδότερα της αθηναϊκής παραλίας, το "Bolivar Beach Club" δε θεωρείται διόλου τυχαία ένα από τα διασημότερα all-day spots και αγαπημένος προορισμός κάθε καλοκαίρι. Η παραθαλάσσια τοποθεσία του, στην Ακτή του Ήλιου και τον Άλιμο, μαζί με το αυθεντικό, tropical σκηνικό του συνθέτουν το ιδανικό set-up για τις εντός Αττικής αποδράσεις από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ (ή το επόμενο πρωί).

Bolivar

Σε υψηλό τέμπο παίζει για ένα ακόμη καλοκαίρι και το "Akanthus", μπλέκοντας απολύτως επιτυχημένα το δίπολο παραλία/διασκέδαση. Σε απόσταση αναπνοής, το "Nālu" εξελίσσεται πάντα σε ταιριαστή επιλογή κατά την αναζήτηση ενός όμορφου προορισμού για χαλαρωτική έξοδο με αγαπημένα πρόσωπα. Η ethnic διακόσμηση, η lounge ατμόσφαιρα και η all-over εκλεπτυσμένη αισθητική συνθέτουν το σκηνικό για ανέμελες καλοκαιρινές βραδιές. 

Στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη

Αποικιακοί τόνοι στο ντεκόρ, κοσμοπολίτικη αύρα και θέα στα κύματα είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία του "Ark", που αξιοποιεί ένα πολύ ωραίο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας. Το φαγητό έχει την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη, όνομα που αυτονόητα δηλώνει ότι η ελληνικότητα αποτελεί κανόνα, τα παραδοσιακά υλικά είναι παρόντα και οι δημιουργικοί συνδυασμοί ευφάνταστοι, με τονισμένο το άρωμα της θάλασσας. 

ark

Στα της Βουλιαγμένης, ο "Λάμπρος" δε γίνεται να απουσιάζει από καμία λίστα ψαγμένου καλοφαγά, με την ψαροταβέρνα-θεσμό να σερβίρει από τα τέλη του 19ου αιώνα ιωδιούχα καλούδια. Σαν τα τελευταία προσφέρει στον επισκέπτη και το "Σαρδελάκι με θέα": Ανόθευτες γεύσεις και casual θαλασσογραφία με μαέστρο το κύμα δίνουν τον τόνο στο δημοφιλές στέκι που ξεχωρίζει για το εύρος ψαριών και θαλασσινών, με πρόσθετες αρτυματικές πινελιές σε κάθε πιάτο να είναι ευδιάκριτες - λεπτομέρεια σημαντική για την ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης. Το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του επιβεβαιώνεται στην ευρύχωρη βεράντα του, με θαυμάσια θέα στο Λαιμό και το Σαρωνικό.

Δικαιώνοντας διαρκώς τη φήμη του, στο μαγικό αττικό τοπίο με τζεϊμσμποντική αύρα, το εμβληματικό εστιατόριο "Ιθάκη", επικεντρώνεται σε δυνατό ασιατικό fusion και ενδιαφέρουσες μεσογειακές προτάσεις. Τα πλαισιώνει με θέα μαγική.

Γενικότερο γαστρονομικό ενδιαφέρον απέκτησε από φέτος και η λίμνη Βουλιαγμένης και η αιτία ακούει στο όνομα John Σκοτίδας, με τον εξαιρετικά ταλαντούχο σεφ να δηλώνει για πρώτη φορά αθηναϊκό "παρών", έχοντας την επιμέλεια της κουζίνας στο ενδιαφέρον "Abra Ovata". Εκεί, δοκιμάζεις στιγμιότυπα της πολυπολιτισμικής περιπλάνησης του από τον Παναμά ως το Λονδίνο και την Ελλάδα, σε ένα αν μη τι άλλο μυσταγωγικό -ιδιαίτερα όταν τα φώτα χαμηλώνουν- περιβάλλον.

Abra Ovata

Krabo | Boho στο Καβούρι

Mία πάντοτε ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και το beach restaurant "Krabo", που υπό τη γευστική επιμέλεια του Παναγιώτη Γιακαλή έχει εδώ και χρόνια στρέψει τους γευστικούς προβολείς στο Καβούρι.

Στον αστερισμό του "Four Seasons"

Περίοδο παρατεταμένης φόρμας σε οποιοδήποτε επίπεδο διανύει την τελευταία διετία το "Four Seasons Astir Palace", που εξακολουθεί να προσδίδει κομψότητα και ποιοτικές γεύσεις σε θερινές ημέρες και νύχτες, σε ένα από τα πιο προνομιακά σποτ της Αθήνας. Κορωνίδα των γευστικών του projects το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin "Pelagos". Φέτος, τα μενού γευσιγνωσίας του νέου Pelagos on Tour παρουσιάζουν μια επική γαστρονομική περιπέτεια, αφιερωμένη στην Κρήτη, με τον Luca Piscazzi να δημιουργεί τη δική του γευστική ωδή στη μεγαλόνησο, πάντοτε υπό το πρίσμα της οραματικής του άποψης για τη μεσογειακή κουζίνα και εξαιρετικές τεχνικές.

Pelagos

Το "Mercato" με τη σειρά του δίνει εκείνη τη λαχταριστή ζωντάνια μίας upscale ιταλικής τρατορίας, καθοδηγούμενο από τον μαέστρο Sergio Favata. 

Κυριακάτικο brunch ή lunch στο 'Mercato' του 'Four Seasons'

Αστέρας Βουλιαγμένης - Taverna 37

Στα γαλανόλευκα της γεύσης του "FS" και το "Taverna 37", τα ηνία του εστιατορίου ανέλαβε ο βραβευμένος Αλέξανδρος Κοσκινάς. Ο πολύ ταλαντούχος Κερκυραίος σεφ, πιστός στο γνώριμο ύφος του, τοποθετεί τις ελληνικές γεύσεις στην καρδιά της κάρτας, εμπλουτίζοντάς τις με πινελιές από την ιδιαίτερη πατρίδα του, δοσμένες όμως σε ένα αμπαλάζ πιο σύγχρονο, που εναρμονίζεται με το πνεύμα της εποχής και φανερώνει ιδιαίτερη φροντίδα για τις επιλεγμένες πρώτες ύλες.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, το "Beefbar Athens" συνδυάζει τη θέα στον κόλπο του Καβουριού με την υψηλότατου επιπέδου όσο και στιλάτη κρεατοφαγία, ενώ το "Matsuhisa Athens" πατά στη σιγουριά των φημισμένων fusion πιάτων του -βραβευμένα σταθερά από το 2009 με Χρυσό Σκούφο- και της γοητευτικής high-end βεράντας του. Το ίδιο ασφαλώς κάνει και το σαγηνευτικό "Umi Bar", που γαρνίρει τα signature cocktails του με μαγική θέα στον βαθυγάλανο καμβά της χερσονήσου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Beefbar Athens

Matsuhisa Athens

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί εδώ και μερικούς μήνες και στη μπάρα του "Avra". Καθημερινά, φτιάχνεται εδώ ένα μοναδικό κοκτέιλ εμπειριών, με βασικά υλικά τα ψαγμένα seasonal cocktails, τις fine drinking επιλογές, τα elevated bar snacks, τα live sets με DJs και, κυρίως, το αίσθημα ότι τοποθετείσαι στο ιδανικό μέρος, την καταλληλότερη στιγμή, εντός ενός περιβάλλοντος που ξεχειλίζει κομψότητα και στιλ.

Avra Bar - The Great Sunday Club

Στα του πίνειν, η bar manager Manon Kapfer και η ομάδα της –βραβευμένοι mixologists με γαλόνια που εκτείνονται από το "Culinary Art" και το "Bar Termini" του Tony Conigliaro μέχρι το "The Zetter Townhouse" του Λονδίνου– επιμελούνται το Ultimate 24 Cocktail Menu, μια κάρτα κλασικών ποτών που αναβαθμίζονται, πλησιάζοντας αυτό που θα ονόμαζε κανείς πόσιμη τελειότητα.

Στο "Island" κι ακόμη παραπέρα

Εδώ και 33 χρόνια, το "Island" είναι από εκείνα τα μέρη που έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία της αθηναϊκής Ριβιέρας, βάζοντας αμέσως τον επισκέπτη σε mood greek chic διακοπών. Το ανανεωμένο μενού επιμελείται ο executive chef του Ομίλου Πανά, Νίκος Σκλήρας, με πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο και πρώτες ύλες με βότανα και λαχανικά από το βιολογικό μποστάνι του "Island", ενώ το sushi corner παραμένει ομολογουμένως αρκετά αξιόλογο. Την ίδια στιγμή, οι bartenders δημιουργούν ιδιαίτερα καλοκαιρινά cocktails, με τη wine list από την πλευρά της να φιλοξενεί σπάνιες ετικέτες αλλά και αρκετές νέες ανακαλύψεις.  

Island

Η Κυρά Πόπη

Συνεχίζοντας ακόμη πιο νοτιοανατολικά και εκεί που το GPS γράφει πλέον Λαγονήσι, ακριβώς δίπλα από την παραλιακή Αθηνών - Σουνίου, η "Κυρά Πόπη" έχει δημιουργήσει τον δικό της μύθο από το 1996. Ατού της, η δροσιά που χαρίζουν οι τεράστιες μουριές, τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά και οι σύγχρονες συνταγές δίχως άσκοπες φλυαρίες. 

Castus

Για περαιτέρω all-day απολαύσεις στην παραλία της Αναβύσσου, το "Castus Beach Bar" είναι από τις must στάσεις, δίπλα στο κύμα: Από νωρίς το πρωί για καφέ, smoothies ή κάποιο γρήγορο σνακ και για φαγητό, πριν η γνωστή για τα ευρηματικά κοκτέιλ της μπάρα μπει στην καλύτερή της φάση. Η cocktail list μιξάρει ίσες δόσεις φαντασίας και περιπέτειας σε προτάσεις για όλα τα γευστικά γούστα.

The Veranda

Με θέα που κόβει την ανάσα, χάρη στην προνομιακή του θέση στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, πάνω σε μια αμμώδη παραλία με καταγάλανα νερά και με το Ναό του Ποσειδώνα να δεσπόζει αριστερά στο λόφο, το εστιατόριο "Veranda" προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία και δεν έχει εξελιχθεί τυχαία σε δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ιθάκη

Απόλλωνος 28, Λαιμός Βουλιαγμένης
  • Εστιατόρια

Matsuhisa Athens

Astir Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Κυρά Πόπη

40,5 χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι (απέναντι από το Lagonissi Resort)
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Alpino Cucina Italiana

Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων 1 (έναντι Μαρίνας Φλοίσβου), Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Bolivar

Ακτή του Ήλιου, Άλιμος
  • Clubs

Nalu

Λεωφ. Ποσειδώνος, Ακτή του Ήλιου, Άλιμος
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Ark

Γρ. Λαμπράκη 2, Αστέρια Γλυφάδας
  • Εστιατόρια

Σαρδελάκι... με Θέα

Λεωφ. Ποσειδώνος 18, Βουλιαγμένη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Napolitivo

Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Mercato

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Ethnic κουζίνες

Pelagos

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Beefbar Athens

Απόλλωνος 40 (Four Seasons Astir Palace), Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Boonga Boonga

Ναϊάδων 2, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Abra Ovata

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Avra Bar

Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη
  • Bars

Piscis

Ακτή Κουμουνδούρου 30, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Castus Beach Bar

50ό χλμ. Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου, Ανάβυσσος
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.