"Abra Ovata": Επιστροφή στη λίμνη Βουλιαγμένης

Στο καινούργιο εστιατόριο που ετοιμάζεται για πρεμιέρα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ο ταλαντούχος σεφ John Σκοτίδας παρουσιάζει στιγμιότυπα της πολυπολιτισμικής περιπλάνησης του από τον Παναμά ως το Λονδίνο και την Ελλάδα στην οποία μαγειρεύει για πρώτη φορά. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

abraovata1

Διάφορα εστιατόρια έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς την τύχη τους στη Λίμνη Βουλιαγμένης αλλά κανένα δεν είχε καταφέρει να στεριώσει στην όχθη της. Το "Abra Ovata" που ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία, καιρού επιτρέποντος, από τις 25/5 δείχνει αποφασισμένο να το αλλάξει αυτό, ποντάροντας στη συνεργασία του με τον σεφ John Σκοτίδας ο οποίος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεγαλωμένος μέχρι περίπου τα δέκα του στον Παναμά από Έλληνα πατέρα και Φιλιππινέζα μητέρα, ο John έζησε ακόμα κάποια χρόνια στην Ελλάδα λίγο προτού βρεθεί την τελευταία δεκαετία στο Λονδίνο όπου μαγείρευε μέχρι πρόσφατα στα καλά ελληνικά εστιατόρια "Mazi" και "Suzi Tros". 

Αυτήν την αν μη τι άλλο πολυπολιτισμική διαδρομή ζωής αισθάνομαι πως γεύομαι και στα πιάτα του που δοκιμάζω λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του μαγαζιού και ενώ τριγύρω μου έχει πιάσει να βραδιάζει και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα βράχια της λίμνης δημιουργούν ένα από τα πλέον ειδυλλιακά και μυστηριακά συνάμα τοπία της Αττικής. Στο χειροποίητο βούτυρο με σος hoisin που πασπαλίζεται με ανθό αλατιού δύσκολα αντιστέκεσαι, το ίδιο και στις ιδιαιτέρως εκφραστικές αλοιφές (ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή) της αρχής. 

abraovata2

Λίγο αργότερα, το σπετζοφάι γίνεται πρωτότυπη γέμιση για ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα πιτάκια empanadas ενώ μια πικάντικη αθηναϊκή κάθεται πάνω σε ένα φίνο "στρωματάκι" από τραγανή πατάτα με αυγοτάραχο που της ταιριάζει πολύ. Χαίρομαι ακόμα ένα ελαφρώς καψαλισμένο λάχανο που πάνω του βουτυρώνουν υπέροχα salsa verde και ξύγαλο, όπως και εξαιρετικά tacos με ολόκληρα ψημένα καρότα σε κρούστα αλατιού που παντρεύουν το γλυκό με το καπνιστό και το πικάντικο.

Στα κύρια η θάλασσα φαίνεται να δείχνει το δρόμο. Ο γνώριμος συνδυασμός χταπόδι-φάβα επαναλανσάρεται παρέα με ένα πολύ καλό mole ελιάς που του προσφέρει έξτρα ενδιαφέρον. Η ζουμερή σφυρίδα συνοδεύεται από τραγανό αρακά και χόρτα ανοίγοντας συνομιλία με τη γη. Η αστακομακαρονάδα κοιτά κατά Ασία μεριά καθώς μαγειρεύεται με udon noodles και ζωμό κακαβιάς.  Από τα κρεατικά, η τραγανή πάπια σε στιλ peking ήρθε πολύ στεγνή και με τις πιτούλες της μουσκεμένες αν και σε μια κουζίνα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της αυτό είναι παράπτωμα που συγχωρείται και δεν αλλοιώνει την συνολικά θετική πρώτη γνωριμία με το νέο εστιατόριο.

abraovata3

Ο Σκοτίδας φαίνεται πως έχει αγκαλιάσει με ζέση το νέο εγχείρημα, εξού και θα έρχεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα στην Ελλάδα προκειμένου να το επιβλέπει, έχοντας ως επικεφαλής της κουζίνας την ικανή νεαρή μαγείρισσα Βάσια Πολυχρονοπούλου. Τα επιδόρπια της Καλλιόπης Μάρου είναι καλοφτιαγμένα, το σέρβις περιποιείται με ευγένεια και όπως δείχνουν όλα το "Abra Ovata" ξεκινά με το δεξί το ταξίδι του στη λίμνη. 

Περισσότερες πληροφορίες

Abra Ovata

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Χαλκιδική εκτός πεπατημένης: 4 ταβέρνες με χαρακτήρα μακριά από τα προφανή

Πέρα από τις διάσημες παραλίες της, η Χαλκιδική κρύβει ταβέρνες με χαρακτήρα, ιστορία και αληθινά καλό φαγητό, σε τέσσερις διευθύνσεις που αξίζουν την παράκαμψη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
14/08/2026

Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στη Σκόπελο και τα τοπικά προιόντα που πρέπει να δοκιμάσεις

Σκόπελος μέσα από το φαγητό της: φρέσκο ψάρι, παραδοσιακές πίτες, δημιουργικά εστιατόρια, ιστορικές ταβέρνες και τοπικά προϊόντα που αξίζει να ανακαλύψετε.

50 χρόνια Αθηνόραμα: Τα πάλαι ποτέ ασιατικά της Αθήνας που έμοιαζαν με εξωτικά πουλιά

Ανατρέχουμε στο αρχείο των 50 χρόνων του αθηνοράματος και ξεχωρίζουμε στιγμιότυπα από τη βιωματική ιστορία του περιοδικού αλλά και της ίδιας της πόλης.

Bluegr Hotels & Resorts: Μεγάλα ονόματα της διεθνούς γαστρονομίας δίνουν ραντεβού στην Κρήτη

Οι σεφ που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή γαστρονομία έρχονται στην Κρήτη, στην ιστορική La Bouillabaisse, το πρώτο fine dining εστιατόριο του Αγίου Νικολάου.

Μαρίνα Φλοίσβου: 5 στάσεις για φαγητό, ποτό και γλυκό δίπλα στη θάλασσα

Από εστιατόρια με θέα και spots για χαλαρό ποτό, μέχρι παγωτό για το κλείσιμο της βόλτας, ξεχωρίσαμε 5 μαγαζιά στη Μαρίνα Φλοίσβου που αξίζει να βάλετε στη λίστα σας.

Αυτό δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα

Έξι τραπέζια πάνω στα βράχια, με τη θάλασσα να χαϊδεύει τα πόδια των θαμώνων και το κάρβουνο να πιάνει το κόκκινο του ηλιοβασιλέματος, χτίζουν το σκηνικό του "Zolotas Beach", πάνω στο οποίο ο Θοδωρής Παπανικολάου στήνει την επιστροφή του στην αθηναϊκή σκηνή με τον καλύτερο τρόπο: επιστρέφοντας στα στοιχειώδη, με εξαιρετική πρώτη ύλη στη φαρέτρα του και τη νοστιμιά της φλόγας στα ατού του.

Αυτό το εστιατόριο στο Φάληρο σερβίρει κάθε μέρα εδώ και 10 χρόνια ό,τι βγάζουν τα δίχτυα

Οι "Ψαράδες", το ψαροφαγικό εστιατόριο του Φαλήρου όπου εδώ και 10 χρόνια το μενού το γράφει η θάλασσα.