"Abra Ovata": Επιστροφή στη λίμνη Βουλιαγμένης

Στο καινούργιο εστιατόριο που ετοιμάζεται για πρεμιέρα στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ο ταλαντούχος σεφ John Σκοτίδας παρουσιάζει στιγμιότυπα της πολυπολιτισμικής περιπλάνησης του από τον Παναμά ως το Λονδίνο και την Ελλάδα στην οποία μαγειρεύει για πρώτη φορά. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

abraovata1

Διάφορα εστιατόρια έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς την τύχη τους στη Λίμνη Βουλιαγμένης αλλά κανένα δεν είχε καταφέρει να στεριώσει στην όχθη της. Το "Abra Ovata" που ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία, καιρού επιτρέποντος, από τις 25/5 δείχνει αποφασισμένο να το αλλάξει αυτό, ποντάροντας στη συνεργασία του με τον σεφ John Σκοτίδας ο οποίος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μεγαλωμένος μέχρι περίπου τα δέκα του στον Παναμά από Έλληνα πατέρα και Φιλιππινέζα μητέρα, ο John έζησε ακόμα κάποια χρόνια στην Ελλάδα λίγο προτού βρεθεί την τελευταία δεκαετία στο Λονδίνο όπου μαγείρευε μέχρι πρόσφατα στα καλά ελληνικά εστιατόρια "Mazi" και "Suzi Tros". 

Αυτήν την αν μη τι άλλο πολυπολιτισμική διαδρομή ζωής αισθάνομαι πως γεύομαι και στα πιάτα του που δοκιμάζω λίγες ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του μαγαζιού και ενώ τριγύρω μου έχει πιάσει να βραδιάζει και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα βράχια της λίμνης δημιουργούν ένα από τα πλέον ειδυλλιακά και μυστηριακά συνάμα τοπία της Αττικής. Στο χειροποίητο βούτυρο με σος hoisin που πασπαλίζεται με ανθό αλατιού δύσκολα αντιστέκεσαι, το ίδιο και στις ιδιαιτέρως εκφραστικές αλοιφές (ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή) της αρχής. 

abraovata2

Λίγο αργότερα, το σπετζοφάι γίνεται πρωτότυπη γέμιση για ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα πιτάκια empanadas ενώ μια πικάντικη αθηναϊκή κάθεται πάνω σε ένα φίνο "στρωματάκι" από τραγανή πατάτα με αυγοτάραχο που της ταιριάζει πολύ. Χαίρομαι ακόμα ένα ελαφρώς καψαλισμένο λάχανο που πάνω του βουτυρώνουν υπέροχα salsa verde και ξύγαλο, όπως και εξαιρετικά tacos με ολόκληρα ψημένα καρότα σε κρούστα αλατιού που παντρεύουν το γλυκό με το καπνιστό και το πικάντικο.

Στα κύρια η θάλασσα φαίνεται να δείχνει το δρόμο. Ο γνώριμος συνδυασμός χταπόδι-φάβα επαναλανσάρεται παρέα με ένα πολύ καλό mole ελιάς που του προσφέρει έξτρα ενδιαφέρον. Η ζουμερή σφυρίδα συνοδεύεται από τραγανό αρακά και χόρτα ανοίγοντας συνομιλία με τη γη. Η αστακομακαρονάδα κοιτά κατά Ασία μεριά καθώς μαγειρεύεται με udon noodles και ζωμό κακαβιάς.  Από τα κρεατικά, η τραγανή πάπια σε στιλ peking ήρθε πολύ στεγνή και με τις πιτούλες της μουσκεμένες αν και σε μια κουζίνα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της αυτό είναι παράπτωμα που συγχωρείται και δεν αλλοιώνει την συνολικά θετική πρώτη γνωριμία με το νέο εστιατόριο.

abraovata3

Ο Σκοτίδας φαίνεται πως έχει αγκαλιάσει με ζέση το νέο εγχείρημα, εξού και θα έρχεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα στην Ελλάδα προκειμένου να το επιβλέπει, έχοντας ως επικεφαλής της κουζίνας την ικανή νεαρή μαγείρισσα Βάσια Πολυχρονοπούλου. Τα επιδόρπια της Καλλιόπης Μάρου είναι καλοφτιαγμένα, το σέρβις περιποιείται με ευγένεια και όπως δείχνουν όλα το "Abra Ovata" ξεκινά με το δεξί το ταξίδι του στη λίμνη. 

Περισσότερες πληροφορίες

Abra Ovata

Λίμνη Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η δυνατή ελληνική γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου

Μετρώντας αντίστροφα για την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στις 13 Ιουνίου, στην οποία ο αστεράτος σεφ του Λονδίνου Ασημάκης Χανιώτης θα δημιουργήσει το μενού, ρίχνουμε τους προβολείς στη αγγλική πρωτεύουσα, όπου η ελληνική γαστρονομία κερδίζει την εκτίμηση των Βρετανών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/06/2023

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2023: Χειροκροτάμε την ελληνική κουζίνα με ταυτότητα αλλά και τα υποψήφια εστιατόρια

Το φετινό σαφάρι σε ολόκληρη την επικράτεια για τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας που έρχονται στις 13/6, έφερε στο φως εξαιρετικά παραδείγματα τόσο προς μίμηση όσο και προς αποφυγή. Ας δούμε λοιπόν ξανά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρίζουν στην εθνική μας κουζίνα την ξεχωριστή ταυτότητα που οφείλει να έχει και μαζί τους φετινούς υποψηφίους για βράβευση.

Η μπύρα Mythos ανήκει σε όλους

Μια νέα καινοτόμα επικοινωνιακή καμπάνια μας συστήνει από την αρχή την αγαπημένη μπύρα που υπάρχει παντού δίπλα μας!

Τρία spots για ιταλικές απολαύσεις με Lurisia

Το premium ιταλικό νερό των 'Αλπεων, με τη βραβευμένη φιάλη σε σχήμα φαναριού ανθρακωρύχου, είναι ο οδηγός μας για μερικές απ’ τις πιο φίνες γαστρονομικές στιγμές στην πόλη.

Στη Θηρασιά, για τα κρασιά του "Μικρά Θήρα"

Τρεις σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το πρώτο οινοποιείο, στο μικρό νησί-αντικατοπτρισμό της Σαντορίνης.

Στον κήπο του "Nikkei Floresta"

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κολωνακίου ανανεώνει χώρο και μενού, για ένα ακόμη αξέχαστο καλοκαίρι.

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "Ananias Rotisserie"

Στο διανθισμένο χάρτη με τις διαδρομές για κρεατοφαγικούς προορισμούς το εστιατόριο "Ananias Rotisserie" στο Μαρούσι προσφέρει στους λάτρεις του κρέατος μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία.