Το "Alpino" είναι πάντοτε ένα ιταλικό φαβορί

Το εστιατόριο του Παλαιού Φαλήρου κουβαλά μισό αιώνα εμπειρίας και εξακολουθεί να μιλά απταίστως την ιταλική.

Πιάτα στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Όταν ένα εστιατόριο μετρά μισό αιώνα ιστορίας, έχει σίγουρα κάτι να πει. Όταν υπηρετεί την αυθεντική ιταλική γευστική κουλτούρα και μάλιστα φέρει την πιστοποίηση Ospitalità Italiana, πιθανότατα έχει να πει περισσότερα. Όταν δε, έχει δημιουργήσει γενιές πιστών, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται από παιδιά, τότε με βεβαιότητα ξέρεις πως μιλάμε για ένα αληθινό σουξέ. Τικάροντας τα κουτάκια όλων των παραπάνω προδιαγραφών, το "Alpino Cucina Italiana" έχει κατορθώσει να χτίσει το δικό του μύθο στο Παλαιό Φάληρο, που εκτείνεται από το 1973 έως σήμερα. Και συνεχίζεται. 

Uno italiano vero

Στη ζεστή χαμηλοτάβανη σάλα με τα γήινα χρώματα και την αβίαστη αίσθηση οικειότητας (αλλά προσεχώς -όταν ασφαλώς ο καιρός το επιτρέψει- και στον κήπο του), η ομάδα της κουζίνας αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία της και την πλαισιώνει με ποιοτικές πρώτες ύλες, που μετατρέπονται στα χιτ του βέρου ιταλιάνικου μενού. 

Το ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο 5

Το ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο 3

Το ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο 2

Στο "Alpino" η αυθεντική εμπειρία ξεκινά ακριβώς όπως θα έπρεπε, δηλαδή με ένα προσεγμένο Negroni, το οποίο δεν είναι το μόνο αξιόλογο από τη λίστα των συνολικά 7 cocktails, που επιμελείται η ομάδα του μπαρ εδώ.

Μαζί με την τριλογία ψωμιού (φοκάτσια/ η δική τους εκδοχή του milkbread/ σκορδόψωμο) και τα συνοδευτικά της (μεταξύ αυτών και η ιδιαίτερη καυτερή σάλτσα που σερβίρεται από την πρώτη ημέρα του εστιατορίου) σηματοδοτούν μία ιδανική αρχή για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. 

Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Το ταρτάρ μόσχου στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Στο τερέν των ωμών, το αιχμηρό στη γεύση και φινετσάτο στο κόψιμο μοσχαρίριο καρπάτσιο με dressing εσπεριδοειδών με τρούφα, καβουρδισμένο φουντούκι και whisky mayo καθώς και το ζουμερότατο, βαθιά κρεάτινο ταρτάρ μόσχου με τσίλι, mango mayo, πίκλες λαχανικών και crispy παρμεζάνα σε πείθουν για τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Εν συνεχεία, τα πληθωρικά χειροποίητα κανελόνι με φρέσκο κιμά από Black Angus, μία βελούδινη σάλτσα ντομάτας και κρέμα από ρικότα και βασιλικό δημιουργούν μία έξοχη γέφυρα για τα 'ιταλικότερα' του μενού. Ναι, καλά κατάλαβες, περνάμε στο δίπτυχο που δε χάνει ποτέ και δεν είναι άλλο από το πάστα/πίτσα.

Η χειροποίητη πάστα στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ζυμαρικά εδώ φτιάχνονται καθημερινά στο εργαστήριο. Ένα από τα must πιάτα είναι τα φρέσκα λιγκουίνι με γκοργκοντζόλα και τρούφα που, σαν ένα αναβαθμισμένο και διαφορετικό cacio e pepe, δένει αρμονικά δύο πολύ ιδιαίτερες και έντονες γεύσεις.

Η μακαρονάδα με γκοργκοντζόλα και τρούφα στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι εμφανείς στις πίτσες που σερβίρονται στο "Alpino", σε κάθε πτυχή τους: Από τις ονοματοδοσίες τους μέχρι αυτό που τελικά αντιλαμβάνεσαι στον ουρανίσκο σου - εκείνο που ουσιαστικά μετράει δηλαδή. Ακολουθείται το ρωμαϊκό στυλ δηλαδή με πολύ ελαφριά κρούστα, σχεδόν καθόλου λιπαρό σώμα, στεγνή στο κάτω μέρος και ελαφρώς πιο υγρή επάνω, άκρως τραγανή και μαλακή, φυσικά με λεπτή ζύμη. Την προσοχή μου κέρδισε η Ferrari και το mix από καπνιστή πανσέτα, λάδι τρούφας, μοτσαρέλα, flakes Parmigiano Reggiano, μανιτάρια και σάλτσα με φρέσκια ντομάτα φρόντισε να με δικαιώσει απόλυτα.

Η πίτσα Φεράρι στο ιταλικό εστιατόριο Alpino στο Παλαιό Φάληρο

Και το κρέας; Θα μπορούσε να λείπει το κρέας; Προφανώς και όχι, με κορωνίδα των προτάσεων στο καρνιβορικό πεδίο τη μεγαλειώδη ιταλική Bistecca. Έχοντας δοκιμάσει αρκετά, προτίμησα να κινηθώ σε πιο ένα πιο λογικό ποσοτικά πλαίσιο, με την ταλιάτα από οργανικό μοσχάρι Black Angus, το 'φινίρισμα' της οποίας ολοκληρώνεται μπροστά σου σε μαντεμένιο σκεύος. Το άψογο ψήσιμο και η βουτυρένια γεύση της συνοδεύονται από φρεσκοψημένη φοκάτσια, χειροποίητα τσιπς πατάτας και σάλτσα μαύρης τρούφας με γκοργκοντζόλα

Φινάλε με τιραμισού που χτίζεται on the spot και είναι πληθωρικό, τόσο σε μέγεθος όσο και σε γεύση. Μου άρεσε πολύ σε αυτό η χρήση λικέρ πικραμύγδαλου (Αmaretto) αντί για κρασί Marsala, που δίνει άλλες γευστικές διαστάσεις δίχως να ξεφεύγει από τα κλασικά.

Πολλοί από τους διαχρονικούς επισκέπτες του "Alpino" υποστηρίζουν πως είναι καλύτερο από αντίστοιχα που έχουν δοκιμάσει στην Ιταλία. Μετά την τελευταία δοκιμή, τείνω να συνταχτώ μαζί τους.

Το τιραμισού στο εστιατόριο Alpino 1

Το τιραμισού στο εστιατόριο Alpino

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Alpino Cucina Italiana

Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων 1 (έναντι Μαρίνας Φλοίσβου), Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.