Νέοι σεφ: Οι rookies της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής

Τα φρέσκα πρόσωπα που ήρθαν να κάνουν νοστιμότερο τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

Οι νέοι σεφ στα εστιατόρια της Αθήνας

Νέοι σεφ -με την έννοια των πρωτοεμφανιζόμενων- στην Αθήνα λοιπόν. Εκτός από τα μπόλικα νέα εστιατόρια που έκαναν την εμφάνισή τους στον αστικό χάρτη τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν και αρκετά φρέσκα πρόσωπα εντός παλαιότερων αλλά και πιο πρόσφατων κουζινών. Οι rookies της αθηναϊκής γαστρονομίας έρχονται να προστεθούν στο πολύ ενδιαφέρον μωσαϊκό ανθρώπων που κάνουν νοστιμότερες τις ημέρες και τις νύχτες μας.

Δημιουργήσαμε μία λίστα με αυτούς που ήρθαν στην πόλη τον τελευταίο χρόνο, προφανέστατα για να μείνουν.

Μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες προσθήκες

Μετά από μία σημαντική πορεία στην –πάντοτε απαιτητική και εξαιρετική γενικότερα– εστιατορική σκηνή της Σαντορίνης (μεταξύ άλλων), ο Νίκος Λειβαδιάς προστέθηκε από τον περασμένο χειμώνα στη δυνατή γαστρονομική ομάδα του Executive Chef, Αστέριου Κουστούδη, από το πόστο του chef de cuisine στο εμβληματικό "Tudor Hall" του ξενοδοχείου "King George". 

ΝΙΚΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ 1
Ο Νίκος Λειβαδιάς

Ήδη από το πρώτο διάστημα άρχισε να συστήνει (και) στο αθηναϊκό κοινό το ταλέντο και το πάθος του για τη μοντέρνα κουζίνα, με τα αρχικά δείγματα να είναι μέχρι θαυμάσια, μέσα από μενού που παντρεύουν την κορυφαία ντόπια πρώτη ύλη με σύγχρονες τεχνικές από όλο τον κόσμο.

Το εξόχως ταλαντούχο team ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, με τον Νίκο Λιόκα που αποτελεί τον νέο Chef de Cuisine του "GB Roof Garden".

Νίκος Λιόκας
Ο Νίκος Λιόκας

Ο διακεκριμένος σεφ ξεκίνησε την καριέρα του με δυνατές συνεργασίες σε δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το "Fera at Claridge’s", το "Davies and Brook by Daniel Hamm" και το "Hide". Ήταν τα μέρη που εξελίχθηκε και έχτισε την εμπειρία του, την ίδια στιγμή που διατήρησε τις γαστρονομικές επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα.

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

 Η προαναφερθείσα δεν ήταν η μόνη λαμπερή εστιατορική ομάδα ξενοδοχείου που ενίσχυσε σημαντικά την κουζίνα της το τελευταίο διάστημα. Στο νοτιότερα της πρωτεύουσας και το πολυσυζητημένο "Four Seasons Astir Palace Athens", ο Απόστολος Δήμου είναι ο καινούριος executive chef, εδώ και μερικές εβδομάδες. Από τις Σεϊχέλες και με διαλείμματα σε Σαουδική Αραβία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σερβία και Λίβανο, ο σεφ Δήμου επιστρέφει στην Ελλάδα και την αθηναϊκή Ριβιέρα μετά από μια δεκαετία περιπλανήσεων, για να αναλάβει μια από τις μεγαλύτερες μαγειρικές ομάδες της χώρας. 

Απόστολος Δήμου
Ο Απόστολος Δήμου

Ο 40άρης Θεσσαλονικιός θα επιβλέπει μια ομάδα 150 μαγείρων, μοιρασμένων σε 12 κουζίνες, με 4 εστιατόρια ("Helios", "Taverna 37", "Mercato" και "Pelagos") και 2 μπαρ – ένα από τα πιο πολυσύνθετα και απαιτητικά σχήματα εστίασης στην Ελλάδα.

Μαζί του, το ίδιο ακριβώς διάστημα, έγινε γνωστή και η συνεργασία με τον Μιχάλη Χατζηκαλημέρη ως executive pastry chef του "Four Seasons". Ο master pâtissier Χατζηκαλημέρης θεωρείται "αλχημιστής της ζαχαροπλαστικής" και είναι καταξιωμένος για τη ζωηρή και εφευρετική του τέχνη. Από γλυπτά-μινιατούρες σοκολάτας μέχρι εξωτικά tacos με καραμέλα, οι δημιουργίες του συνδυάζουν την ελληνική κληρονομιά με τις διεθνείς επιρροές.

Νέοι σεφ_Μιχάλης Χατζηκαλημέρης
Ο Μιχάλης Χατζηκαλημέρης

Γοητευμένος από νεαρή ηλικία με τις γεύσεις των παραδοσιακών ελληνικών γλυκισμάτων, βελτίωσε τις δεξιότητές του δίπλα στον David Girard του "The Dorchester" και τον Θανάση Τσαγκλιώτη, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου "La Maison". Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης θητείες σε πολυτελείς χώρους (από τα "Sheraton Resorts" μέχρι το "Adronis" και το "Ling Ling by Hakkasan" και το "La Mangeoire" στην Κουρσεβέλ, παράλληλα με έναν πολυπόθητο ρόλο ως brand ambassador της Callebaut Chocolate στην Ελλάδα). 

Hytra με νέο αίμα

"Arpege", "Deessa", "Martin Berasategui", "Zaranda", "Miramar", "DiverXΟ", "Noma", "Central". Και μία πολύ σημαντική θέση στο πλευρό του περίφημου Quique Dacosta. Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον πως έχει καταφέρει να συμπυκνώσει τόση high end μαγειρική εμπειρία στο βιογραφικό του ο Γιώργος Φελεμέγκας, αν αναλογιστεί κανείς πως είναι μόλις 28 ετών. 

Ο σεφ του Hytra Γιώργος Φελεμέγκας
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιώργος Φελεμέγκας

Από τον περασμένο Ιούνιο είναι ο head chef της "Hytra", με τον ίδιο να δηλώνει πως δε φοβάται το βάρος της ευθύνης σε ένα τόσο  σημαντικό -για μπόλικους λόγους- εστιατόριο για την αθηναϊκή αλλά και κατ' επέκταση την ελληνική σκηνή. Η ελληνική κουζίνα είναι η βάση του και τα προϊόντα του τόπου μας αυτά που παίζουν το ρόλο του πρωταγωνιστή στο νέο μενού, στη στέγη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Στα πολυσυζητημένα

Ένα από τα σουξέ της μετά-lockdown εστιατορικής σκηνής της πόλης, το "Annie Fine Cooking" εδραιώθηκε ως εκτός ραντάρ φαβορί του Νέου Κόσμου χάρη σε μια πολύ ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση της έννοιας του μπιστρό. Στην κουζίνα του συναντάμε πια τον 35χρονο σεφ Στέφανο Μιχάλη

Με θητεία πλάι σε μαέστρους της αυτοσχέδιας γαστρονομίας, όπως ο Γιάννης Λουκάκης της "Μούργας" και ο Φώτης Φωτεινόγλου των "4 Εποχών", του "Σεϋχέλες" και εσχάτως του "ΦΙΤΑ", ο σεφ Μιχάλης έχει ανδρωθεί ακριβώς μέσα σ’ αυτή τη λογική.

Annie Fine Cooking σεφ Στέφανος Μιχάλης
Ο Στέφανος Μιχάλης

Με αγάπη για τα κρασιά, με τα οποία άρχισε να ασχολείται παράλληλα με τις σπουδές του (έκανε την πρώτη του εμφιάλωση το 2007), κόλλησε το "μικρόβιο" της κουζίνας από τις παρέες του, που αρχικά τον παρέσυραν στις κουζίνες της Σαντορίνης "για σεζόν", πριν τον ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, όπου άρχισε να σχηματίζει τη μαγειρική του φιλοσοφία - η τελευταία ενισχύθηκε στην Ανάφη και το "Καφενείο της Μαργαρίτας", όταν και ήρθε σε επαφή με ψάρια που δε βλέπεις στην πόλη, βότανα, μυρωδικά και χόρτα που δε φτάνουν στη λαϊκή και γενικότερα πρώτες ύλες που "ευδοκιμούν" πολύ πιο μακριά από την πρωτεύουσα

Ένα επίσης δημοφιλές γευστικό σποτ τον τελευταίο χρόνο είναι το "Λινού Σουμπάσης και Σία”. Στην κουζίνα του, ο Λουκάς Μάιλερ επέμεινε στο να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο από κάθε τι: να μαγειρεύει, ειλικρινά και νόστιμα.

Ο ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΪΛΕΡ
@riza_limnos
Ο Λουκάς Μάιλερ

Με φιλοσοφία που έχει χτίσει ήδη από τα πολύ αξιόλογα "Ριζά" της Λήμνου, είναι ένας μαγειρικός τύπος που βασίζεται πολύ στην εποχικότητα και έχει μεγάλο σεβασμό για τη φύση και όλα όσα αυτή δίνει. 

> Διάβασε ακόμη: Στην κουζίνα με τον αδερφό μου: Τα ντουέτα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής

Από τα τελευταία hits και μάλιστα αμέσως με την εμφάνισή του, στα μέσα του καλοκαιριού, ο "Tsiftis" έστρωσε τραπέζια σε έναν όμορφο πεζόδρομο των Ιλισίων, διαθέτει χαλαρό ύφος μιας γαστροταβέρνας και, κυρίως, γεύσεις που έχουν κάτι να πουν.

Tsiftis
© Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Μπάμπης Καζάνας, μαζί με τον Βάιο Κορομηλά στο "Tsiftis".

Με crowd ευχάριστο και πολυσυλλεκτικό, με ατμόσφαιρα αβίαστα cool, ακριβώς όπως επιτάσσει το γενικότερο ύφος σε ένα μέρος που αυτοσυστήνεται ως γαστροκουτούκι (ή όπως αναγράφεται στο μαγαζί, gastrokoutouki+), φέρει την υπογραφή του αξιόλογου σεφ Σήφη Μανουσέλη ("Λaska") και στην κουζίνα του τα νήματα κινεί ο νεαρός Μπάμπης Καζάνας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον σεφ Μανουσέλη ενώ ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς του είναι το πέρασμα από το βραβευμένο "Calypso" της Ελούντας, στο πλευρό του Jacques Le Divellec.

Τρέφει μεγάλη αγάπη για τη μεσογειακή κουζίνα, μαγειρεύει με βάση την εποχικότητα και επιδιώκει μέσα από τα πιάτα του να φέρνει αναμνήσεις από κλασικά ελληνικά φαγητά, την ίδια στιγμή που ποντάρει πολλά στους παραγωγούς της χώρας μας. Λατρεύει τα ψάρια και τα όστρακα αλλά αυτή την εποχή "παίζει" περισσότερο με υλικά όπως το λάχανο και η σελινόριζα.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.