Πού πίνει και τρώει τώρα η Αθήνα: Από βραβευμένα μπαρ μέχρι γιαγιαδίστικα ταχυφαγεία

Εστιατόρια, μπαρ, αφίξεις που απασχολούν foodies και drinkers της πόλης αυτό το διάστημα.

Νέα εστιατόρια, μπαρ και μενού στην Αθήνα

"Πού τρώμε και πού πίνουμε τώρα ρε συ;". Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που γίνονται συχνότερα στους δημοσιογράφους του "α" από φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Κάθε φορά οι απαντήσεις είναι πολλές, συνήθως διαφορετικές μεταξύ τους αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσες. Ακολουθεί η αθηναϊκή λίστα για το πρώτο μισό του Οκτωβρίου με εστιατόρια, μπαρ, αφίξεις.

"Trattoria Italia d'Onofrio"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Tratoria Italia d' Onofrio στο Κουκάκι

Από τον πεζόδρομο της Ηρώνδα, η τρατορία του Ονούφριου Ιωακειμίδη μετακόμισε στα σύνορα των Πετραλώνων με το Κουκάκι και σε ένα νέο χώρο. Εξακολουθεί να πατά στην παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, κρατώντας σχεδόν απείραχτο το μενού, με εποχικές προσθήκες ανά διαστήματα.

"Το Μπαρ"

Το Μπαρ στην Μαυρομιχάλη 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η ομάδα του "Three Dots & a Dash" δημιούργησε ένα urban chic μπαρ στη Μαυρομιχάλη που, όπως διαδικτυακά συστήθηκε και το ίδιο το σποτ, "ένα σπίτι που σερβίρει το αγαπημένο σου cocktail, ποτό και κρασί". Ένα μέρος που βγάζει αμέσως και αβίαστα μία αίσθηση οικειότητας και η εκτίμησή μου είναι πως δε θα αργήσει να γίνει στέκι, τόσο για after office ποτά όσο και σαν μία ωραία πρόταση για αργότερα. 

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

"Loco"

Νέο Μενού Loco

Αισθητή ανανέωση με βάθος και fun υπάρχει στο "Loco", με τον Αθηναγόρα Κωστάκο να ενσωματώνει νέα πιάτα στο μενού. Τόνος με αβοκάντο και μαύρη χειμερινή τρούφα, μοσχαρίσιο καρπάτσιο με chorizo και manchego και λαβράκι με φινόκιο, λάδι τσίλι και κουμ κουάτ εμπλουτίζουν -μεταξύ άλλων- το section στα σεβίτσε, ενώ στο κομμάτι των νέων tacos υπάρχει η λογική to share, με signature μάλιστα επιλογές του σεφ Κωστάκου: Αρνίσιο χέρι barbacoa με γουακαμόλε από μάυρο φασόλι ή αργομαγειρεμένη προβατίνα με ταχίνι, τσιμιτσούρι και μελιτζάνα είναι από εκείνα που επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. 

"Il Capitano"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Il Capitano στο Κουκάκι

Ο Αρτέμης Παπαδόπουλος δημιούργησε αυτό το μέρος προς τιμήν του πατέρα του, Τάκη, που ασφαλώς γνωρίζεις από τον ομώνυμο φούρνο και ο οποίος απεικονίζεται και στην ταμπέλα του μαγαζιού. Στο "Il Capitano" το κουτούκι συναντά την οστερία και οι ελληνικές γεύσεις τα νόστιμα assets της Ιταλίας, σε ένα ενδιαφέρον πάντρεμα.

"Luminous"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Luminous Μπαρ στο κέντρο

Το νέο street bar στην Χρυσοσπηλιωτίσσης έχει για logo την Μέδουσα, industrial χαρακτήρα, ζωντανό crowd, house μουσικές και φροντισμένα cocktails. Μαζί με αυτά και μία από τις πιο viral neon επιγραφές της πόλης, που γλαφυρότατα δίνει το μήνυμα: "SEXEXASA".

"Barro Negro"

Σεβίτσε στο Barro Negro

Πρόσφατα, το "Barro Negro" είδε το όνομά του να φιγουράρει στο νο.52 της λίστας 51-100 του περίφημου θεσμού The World’s 50 Best Bars. Η αθηναϊκή 'πρεσβεία της Paloma' δε σταματά στιγμή να μυεί άπαντες στα μυστικά της αγαύης αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Επεκτείνοντας τη συνήθειά του να προσφέρει bar food κάθε Πέμπτη, εγκαινίασε πρόσφατα την 'The Barro Negro Cevicheria', μεταφέροντας γευστικά τους επισκέπτες του από τον αριθμό 15 της Παπαρρηγοπούλου στη Λατινική Αμερική. Εκτός από τις καλοφτιαγμένες Margaritas και Palomas, στην μπάρα και τα τραπέζια του θα μπορεί να γευθεί κανείς και τρεις προτάσεις σε σεβίτσε υπό την επιμέλεια του σεφ Χάρη Νικολούζου.

"Parasties"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Παραστιές στη Γλυφάδα

Ήρθε να προστεθεί πρόσφατα στο γευστικό γίγνεσθαι των ΝΠ και προσφέρει κρητική κουζίνα με twists, φέρνοντας στη Γλυφάδα λίγη από τη γαστρονομική φιλοσοφία του ομώνυμου σποτ στο Ηράκλειο. Η ανοιχτή κουζίνα του αγαπά το ψήσιμο στο ξύλο, δε ξεχνά τα παραδοσιακά πιάτα της κουλτούρας του νησιού αλλά τολμά να παίξει και λίγο πιο μακριά από εκεί.  

"Teefonas"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Teefonas στου Ψυρρή

Αν μη τι άλλο ένα από τα μέρη με όνομα που σου μένει. Μας συστήθηκε μέσα στο καλοκαίρι ως μπαρ, co-working space και πολυχώρος, με ιδιαίτερο στυλ, φρέσκια αντίληψη, cool attitude και ωραία ποτά.  

"Λόντζα της Γειτονιάς"

Μπορεί να υπάρξει "γιαγιαδίστικο fast food"; Αν κρίνουμε από τη νόστιμη προσπάθεια των ανθρώπων στο νέο φαγάδικο των Εξαρχείων, μάλλον ναι. Στο "ταχυφαγείον" της Χαριλάου Τρικούπη αγνά και ποιοτικά υλικά από κάθε γωνιά της χώρας μετατρέπονται σε ιδιαίτερα comfort πιάτα, βγαλμένα από το παρελθόν αλλά με το βλέμμα στο σήμερα. Χυλοπίτες και κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες, γίδα βραστή και κακαβιά με πετρόψαρα, σπιτικό ρυζόγαλο και λουκουμάδες, καθώς και μερικές ακόμη επιλογές εναλλάσσονται σε ένα έξυπνα διαμορφωμένο μενού.

"Vova"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Vova στο Κουκάκι

Ένα feelgood all day spot στο Κουκάκι που ξεκινά από νωρίς το πρωί με καλοφτιαγμένο καφέ και χορταστικό πρωινό, συνεχίζει με  healthy σαλάτες και "γεμάτα" σάντουιτς, προχωρά με επιλεγμένα κρασιά και πλατό τυριών και αλλαντικών και "σβήνει" με σωστά cocktails. 

"Line Athens"

Line Athens

Το "Line" των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου -μόλις μετά από 8 μήνες λειτουργίας- κατόρθωσε να βρεθεί στο νο.31 των The World’s 50 Best Bars 2022, στην πρόσφατη απονομή των σχετικών βραβείων στη Βαρκελώνη. Το φιλόδοξο concept των Κάτω Πετραλώνων, συνεχίζει να ακολουθεί πιστά κάποιες πολύ συγκεκριμένες βασικές αρχές και με φιλοσοφία που πατά στιβαρά πάνω στο sustainability και το zero food waste. Το τελευταίο μεταφράζεται σε πολύ νόστιμα ποτά, εμπνευσμένα πιάτα και θαρραλέα κρασιά.

"Τhe Parliament" @NJV Athens Plaza

Με νέο a la carte μενού καθώς και ανανεωμένη λίστα κρασιών υποδέχεται τους επισκέπτες -αρχής γενομένης από 19/9- το ιστορικό εστιατόριο "The Parliament" του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza. To ανανεωμένο concept του μενού, έρχεται να αναβαθμίσει την γαστριμαργική πρόταση, σε ένα από τα πιο κλασικά spots στο κέντρο της Αθήνας. 

'Τhe Parliament' νέο μενού 2022

Ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Γιαννόπουλος δημιούργησε ένα πλούσιο και ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένο μενού, που πλαισιώνεται από τις προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες της νέας λίστα κρασιών. Τον γλυκό επίλογο του νέου μενού του εστιατορίου υπογράφουν οι επιτυχημένοι Pastry Chefs Ευγένιος Βαρδακαστάνης και Γιάννης Kίκιρας, φέρνοντας στο τραπέζι τη signature λίστα επιδορπίων του "Madame Fraise".

> Διάβασε ακόμη: "Line", "Baba Au Rum" και "The Clumsies" στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου - Ανταπόκριση από τη Βαρκελώνη

"Black Lotus"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_Black Lotus στη Νέα Σμύρνη

Η δυναμική και η ποικιλομορφία της αυθεντικής βιετναμέζικης κουζίνας αντικατοπτρίζονται πλήρως σε αυτό το φωτεινό όσο και οικείο εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη. Κορυφαία pho, προσεγμένα rolls και μπόλικες πικάντικες προτάσεις. 

"The Blind Spot"

Νέα Μπαρ και εστιατόρια_The Blind Spot στο Κουκάκι

Πίσω στο 2017, ο Πάνος Σαγιάς άνοιγε το "The Blind Dandies" στο Χαλάνδρι - ένα new age μπαρμπέρικο με εξαιρετικό design, το οποίο εκτός από πελάτες απέκτησε γρήγορα και θαμώνες. Πολλοί άραζαν στο χώρο για καφέ και κουβέντα πριν ή μετά το κούρεμά τους και κάπως έτσι- 3 χρόνια μετά- γεννήθηκε η ιδέα για το "The Blind Spot": έναν ντιζαϊνάτο χώρο συνάντησης για καφέ, brunch και long drinks σε απόσταση αναπνοής από το μπαρμπέρικο. Το γνωστό concept απέκτησε από τον περασμένο Ιούλιο και δεύτερο σποτ, στο Παγκράτι, συνεχίζοντας με την ίδια φιλοσοφία.

"Psaropoula Fish Meze"

Ψαροπούλα Καλλιθέα

Η ιστορική "Ψαροπούλα" της Καλλιθέας, περνά σε νέα εποχή υπό τους Σπύρο Κερκύρα, Ηλία Ανθίδη, Ερμή Τριανταφύλλου και Ειρήνη Πυρπυρή, με τον Αλέξανδρο Μηλιαράκη στο τιμόνι της κουζίνας της και με τη φροντισμένη επιμέλεια του Γιάννη Λιόκα. Ο χώρος έχει ανανεωθεί και διαμορφωθεί όμορφα από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Παντελούκα. Κουζίνα με ξεκάθαρο θαλασσινό πρόσημο και must taste τον ντάκο θαλασσινών, τον μπακαλιάρο ρεβιθάδα και το μαγιάτικο μαρινέ. Στα plus η έξοχη λίστα κρασιών.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Blind Spot (The)

Αγ. Παρασκευής 29, Χαλάνδρι
  • Bars

Line Athens

Αγαθοδαίμονος 37, Kάτω Πετράλωνα
  • Bars

Το Μπαρ

Μαυρομιχάλη 111, Εξάρχεια
  • Bars

Black Lotus

Ικονίου 11, Νέα Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Luminous

Χρυσοσπηλιωτίσσης 4, Αθήνα
  • Bars

Trattoria Italia D’ Onofrio

Βαρνούντος 6, Κουκάκι
  • Ethnic κουζίνες

Λόντζα της γειτονιάς (Η)

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/04/2024

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.

Το 'Maison Colette' ήρθε με τόλμη και γοητεία

Πρώτη ματιά στο νέο γευστικό σποτ που μετρά μόλις λίγα 24ωρα ζωής στο Ψυχικό και τον χώρο της ιστορικής 'Ράμπας'.