Στην κουζίνα με τον αδερφό μου: Τα ντουέτα της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής

Τα γαστρονομικά siblings της ελληνικής εστιατορικής σκηνής αποδεικνύουν πως το ταλέντο ίσως και να είναι οικογενειακή υπόθεση.

Τα αδέρφια Σπύρος και Βαγγέλης Λιόκας @Basegrill Athens

Ferran και Albert Adrià. Joan, Josep και Jordi Roca. Bryan και Michael Voltaggio. Joseph και Thomas Keller. Roberto και Enrico Cerea. Javier και Sergio Torres. Nathaniel, Theo και Luke Selby. Michel και Albert Roux. Ivan και Sergei Berezutskiy. Bruce και Eric Bromberg. Joe και Paul Bartolotta. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και σίγουρα όχι πρωτοφανές δύο -ή περισσότερα- αδέρφια στην κουζίνα. Είτε μιλάμε για εκείνα που συνεργάζονται στo ίδιo high end εστιατόριο, είτε για αυτά που απλά να ακολουθούν το ίδιο επάγγελμα - του σεφ. 

Πορευόμενα στην ίδια επαγγελματική πορεία, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να είναι ταυτόχρονα σύμμαχοι και ανταγωνιστές. Ο ένας θα υπερασπιστεί τον άλλον και θα διαδράσει μαζί του, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει σε λίγο πιο έντονο βαθμό, σε ένα μέρος που η φωτιά καίει διαρκώς. Για να έρθουμε προς τα μέρη μας, σίγουρα θα γνωρίζεις για οικογενειακές ταβέρνες που 'τρέχουν' από γενιά σε γενιά ή θα έχεις δει αντίστοιχες, με ονομασία του στυλ '3, 4 ή 5 αδέρφια'. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν και κάποια σετ αδερφών που παίζουν σε λίγο υψηλότερο γαστρονομικό ταμπλό. Όπως οι παρακάτω.

Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος

Αδέρφια στην κουζίνα_ Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος
Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος.

"Τραβόλτα", "Basegrill", "Cookoovaya", "Hoocut", "Γκαστόνε". Δύο από τα κεντρικά πρόσωπα που υπογράφουν το σύμπαν γεύσης που αποτελούν τα προαναφερθέντα εστιατόρια είναι οι δίδυμοι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ικανότατοι στην κουζίνα αλλά και στο να στήνουν και να απογειώνουν μαγαζιά, με επιμονή στο κυνήγι της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης και της σωστής διαχείρισής της.

Άγγελος και Γιώργος Μπακόπουλος

Ο Άγγελος Μπακόπουλος είναι ένας από τους Έλληνες σεφ που βλέπουμε να ανεβαίνουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια: Από τον "Asteria" του ξενοδοχείου "Doryssa" στο Πυθαγόρειο της Σάμου, στο βραβευμένο "Mikrasia" του ξενοδοχείου "Katikies" στη Μύκονο, έπειτα -δυστυχώς για λίγο- στο πολύ αξιόλογο "Silar" της Γλυφάδας και πλέον στο ενδιαφέρον γευστικό concept του "Lesante Cape", στη Ζάκυνθο.

Αδέρφια στην κουζίνα_Άγγελος και Γιώργος Μπακόπουλος
Άγγελος και Γιώργος Μπακόπουλος.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του, είχε στο πλευρό του τον μικρό του αδερφό, Γιώργο Μπακόπουλο, συνήθως στο ρόλο του chef de partie. Ο έτερος σεφ Μπακόπουλος πέρασε τη φετινή σεζόν ως επικεφαλής του εστιατορίου "Kapari", στο "Mykonos Princess".

> Διάβασε ακόμη: Όλα τα νέα σενάρια της εστιατορικής Αθήνας

Γιάννης και Νίκος Λιόκας

Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ο Νίκος Λιόκας είναι ο νέος Chef de Cuisine του "GB Roof Garden", ο οποίος κατέφθασε για να προστεθεί σε μία εξαιρετικά ταλαντούχα γαστρονομική ομάδα. Ο διακεκριμένος σεφ ξεκίνησε την καριέρα του με δυνατές συνεργασίες σε δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το "Fera at Claridge’s", το "Davies and Brook by Daniel Hamm" και το "Hide". Ήταν τα μέρη που εξελίχθηκε και έχτισε την εμπειρία του, την ίδια στιγμή που διατήρησε τις γαστρονομικές επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα. 

Αδέρφια στην κουζίνα_Γιάννης και Νίκος Λιόκας
Γιάννης και Νίκος Λιόκας.

Αρκετά πιο γνώριμος στην αθηναϊκή γευστική πραγματικότητα όμως είναι ο αδερφός του, Γιάννης Λιόκας, που συναντάμε εδώ και χρόνια σε πολύ επιτυχημένα projects της πόλης ("Φάρμα Μπράλου", "Nolita", "Monzù", "Hide & Seek" κ.α.).

Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης

Οι δίδυμοι Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης μεγάλωσαν μαζί και έμαθαν να μαγειρεύουν μαζί. Τον πρώτο τον γνωρίζεις πιθανότατα από τις προσεγμένες δημιουργίες με ιταλικό πρόσημο στο "Nolita". Τον δεύτερο, από τα ιδιαίτερα γλυκά που κατά καιρούς έχει δοκιμάσει σε "Giacomo", "Freud Oriental", "Drakoulis" και άλλα δημοφιλή εστιατόρια, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδας παίρνεις μία γεύση του στο ολοκαίνουριο "Bread BC" του Χαλανδρίου.

Αδέρφια στην κουζίνα_Θανάσης και Δημήτρης Σταμούδης
Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης.

Κοινός τόπος γαστρονομικής συνύπαρξης των δύο υπήρξε το ινστιτούτο που ακούει στο όνομα "Σπονδή" ενώ μαζί τρέχουν και τα ολόδικό τους concept που ονομάζεται -πώς αλλιώς;- 'Stamoudis Project'. 

Jean-Charles και Sebastien Metayer

Ο Jean-Charles Metayer είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη γευστική σκηνή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο βραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους σεφ σε εστιατόρια όπως το αθηναϊκό "Premiere" και το "Calypso" της Ελούντας παλαιότερα, αλλά και Top Notch για το δικό του "Le Pavillion" του Χαλανδρίου, έχει κατορθώσει να φτιάξει το δικό του fine dining στυλ, στο οποίο μπλεντάρει τις γαλλικές υψηλού επιπέδου τεχνικές με ελληνικές  και ευρύτερα μεσογειακές πρώτες ύλες και γεύσεις.

Τα αδέρφια Metayer
Jean-Charles και Sebastien Metayer.

Ο Jean-Charles όμως δεν είναι ο μοναδικός της οικογενειάς Metayer που δραστηριοποιείται γευστικά στα μέρη μας. Ο αδερφός του, Sebastien Metayer, είναι ένας ικανότατος αρτοποιός και ζαχαροπλάστης, τον οποίο συναντάμε ως chef boulanger στο ξενοδοχειακό σουξέ της Μεσσηνίας, "W Costa Navarino". Οι αφοί Metayer έχουν συνεργαστεί στο "Brio".

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

S. Pellegrino και Acqua Panna: Μας υποδέχονται στο "Terra bistro"

Διανύοντας τη δέκατη χρονιά του, ένα γευστικό στέκι στην Πάτρα που έχει αγαπηθεί, μας περιμένει ανανεωμένο και φρεσκαρισμένο και για τα χειμερινά μας γευστικά ραντεβού.

29/11/2022

Θamõn

Ένα cool και στιλάτο μικρό ρεστοράν συντονίζει εδώ και λίγους μήνες τα Γιάννενα στους ρυθμούς μιας "γαλανόλευκης" μπιστρονομίας, ιδιαίτερα γοητευτικής και καλοβαλμένης.

Αφιέρωμα Brunch: Ξεχωριστές επιλογές για να απολαύσετε την πιο δημοφιλή τάση

Λαχταριστές αυγοπαρασκευές, αφράτα pancakes, χορταστικά σάντουιτς, plant based σπεσιαλιτέ αλλά και επιλεγμένες κοπές, σε ένα γευστικό ραχάτι στην πρωτεύουσα.

Βινύλιο, burgers, pizza και κοκτέιλ στο "1st Koukaki Vinyl Market"

Όλες οι αγάπες συγκεντρωμένες σε ένα Σαββατοκύριακο στη σκιά της Ακρόπολης.

Ο τριάστερος σεφ Mauro Colagreco Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως της UNESCO για τη Βιοποικιλότητα

Ο Ιταλοαργεντίνος chef-patron του τριάστερου "Mirazur" στη Μεντόν είναι ο πρώτος σεφ στην ιστορία της UNESCO που τιμάται με τον συγκεκριμένο τίτλο.

"Κουκούμαβλος" ξανά στη Σαντορίνη!

Το cult εστιατόριο του Νίκου Πουλιάση επιστρέφει ξανά στην ενεργό δράση, στο "Katikies Chromata" στο Ημεροβίγλι.

Τι γυρεύουν οι παγόδες ανάμεσα στους γαλλικούς αμπελώνες;

Το Cos d’Estournel, από το ομώνυμο εντυπωσιακό chateau του Μπορντό, είναι κρασάρα που συνδυάζει δύναμη και φινέτσα. Το ίδιο οινοποιείο έχει δε στη φαρέτρα του και άλλα διαμαντάκια.